Містяни вимагають у Київради зберегти книжкову «Петрівку». На її місці втретє хочуть звести ТРЦ.

На початку липня 2020-го, стало відомо про ймовірне знесення під забудову книжкового ринку «Петрівка», однієї з найвідоміших локацій пострадянського Києва.

Тоді його працівники повідомили, що дирекція поставила їх перед фактом: до кінця року ринок буде знесено, адже новий власник планує побудувати тут великий ТРЦ. Натомість книгарі зможуть облаштуватися на новому місці: в промзоні біля метро «Лісова».

Але продавці разом з містянами, які часто бувають на ринку і вважають його «невід’ємною частиною культурного міста», розпочали активний спротив. Вже за кілька днів відбувся протестний мітинг і на сайті Київради з’явилась петиція з вимогою не допустити цього будівництва (наразі вона зібрала більше тисячі підписів).

Також ініціативна група захисників «Петрівки» підготувала і зареєcтрувала у Київраді проєкт рішення, який, зокрема, виводить територію ринку з-під будь-якої забудови та вносить ці зміни у Детальний план території, прийнятий для Почайни у 2016 році.

Популярні новини зараз
"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

На зустрічі з протестувальниками міський голова Віталій Кличко запевнив, що будівництво тут «поки що не планується», але визнав, що цільове призначення ділянок, де зараз працює книжковий ринок — це зведення ТРЦ і облаштування парковки для нього. І ще мер пообіцяв з’ясувати, «хто і навіщо підбурює людей».

Нинішнє протистояння стало вже третьою спробою забудовників «освоїти» цю територію.

«Хмарочос» розповідає, з чого все починалося.

Перші торговці книгами з’явилися на Почайні ще в середині 1990-х. Вони перебралися сюди з Куренівського парку.

Сам ринок ніби розділений на дві частини вулицею Вербовою: з одного боку продають букіністику та вінтажні платівки, на іншому - підручники, диски, канцтовари та здебільшого сучасну літературу.

Забудову ділянки, де мав з’явитися ТРЦ «Петрівка», анонсували ще у 2007 році. Проєкт навіть затвердила Архітектурно-містобудівна рада міста. Але завадила світова фінансова криза і роботи так і не почалися.

У 2011 році будівництво спробували розморозити . Тоді Віталій Правдивий, беззмінний директор ТОВ «Книжковий ринок», повідомив, що замовник вже має проєктну документацію Petrovka MALL , планує завершити будівництво за два роки і обіцяє «зберегти, як пам’ятку, частину ринку, з якої починався книжковий» (тобто нинішній речовий ринок).

У 2014 році інший торговельний центр вирішили зводити й по інший бік Вербової.

У 2010 році ТОВ «Б.В.» орендувало на 25 років ділянку біля південного виходу з метро «Петрівка». Спочатку тут планувалося збудувати «трьохповерхову будівлю загальною площею біля 1600м2 : на першому поверсі — торговельні площі, на другому — заклад громадського харчування, на третьому — офісні приміщення».

У 2019 році, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав нові містобудівні умови та обмеження на проєктування цієї будівлі.

Вже у 2020 році ділянку Petrovka MALL викупила шведська компанія «Стадсис АБ».

Наразі девелопер офіційно не озвучував своїх планів, але ще два роки тому, презентуючи проєкт ТРЦ Ocean Mall, він зазначав, що подібні торговельні центри мають з’явитися в усіх районах, де «є великий людський трафік і зручний доступ до метрополітену».

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що У Львові на популярний ринок повісили замок - "голі" українці цілувалися в чергах

Також портал «Знай.uа» писав, що Закарпаттю пророкують сміттєвий Апокаліпсис

Також портал «Знай.uа» писав, що Ринки Тернополя завалили малиною - де і за скільки купити головну вітамінку літа

https://www.youtube.com/watch?v=LrrHL_nBUtw