Із наближенням місцевих виборів, що мають відбутися 25 жовтня, розвиток подій стає все цікавішим. Найяскравішим прикладом є Київ, де вже стрімко формується топ лідируючих кандидатів у "крісло" столичного голови – за даними останніх досліджень відомий громадський діяч Андрій Пальчевський майже наздогнав Віталія Кличка. Та наразі стало відомо про нову коаліцію, до складу якої увійде одразу кілька партій. А їхнім кандидатом може стати один із зіркових українських шоуменів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua
Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua

"Антиолігархічний" напрямок об'єднав 4 партії

Про об'єднання 4 київських місцевих організацій політичних партій "Українська Галицька Партія", "Сила Людей", "Демократичний альянс", "Громадянський рух "Хвиля" та "Громадянська позиція" стало відомо в ході прес-конференції, що відбулася 30 липня в інформаційному агентстві "Інтерфакс".

"Ми прийняли рішення скоординувати свої зусилля на виборах до міської ради та мера Києва. Головне, що нас об'єднує – те, що треба рятувати Київ, де впродовж останніх 15 років діє організоване злочинне угруповання на базі великих забудовників та держчиновників центральної влади, що привласнюють кошти та майно киян. Місто на межі транспортного і комунального колапсу, до того ж щотижня втрачає історичні пам'ятки, зелені зони, а все будівництво зводиться до створенню новобудов і ТРЦ", – зазначає голова Київської міської організації політичної партії "Демократичний Альянс" Ольга Гвоздік.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua
Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua

Також серед головних акцентів, над якими планує працювати "демократична збірна" – це інфраструктура міста, яка не була оптимізована ані на крок за часів мерства Віталія Кличка.

"В Київраді хочеться бачити людей, які будуть представляти і захищати інтереси киян, а не забудовників, бізнесменів, які хочуть заробляти на міському бюджеті і готові продати свій голос за певний інтерес. Оскільки зараз будуть вибори на суто партійній основі, ми вирішили об'єднати демократичні, не олігархічні сили, члени яких разом з киянами роками борються за збереження зелених зон – таких як Протасів Яр, Микільська Слобідка, урочище Горбачиха та інші", – відзначає заступник голови політичної партії "Громадянський рух "Хвиля" Наталія Новак.

Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua
Об'єднання партій - пресконференція, "Інтерфакс", фото Знай.ua

Кандидати пройдуть "сканування на доброчесність" – серед претендентів є і Сергій Притула

Що ж стосується деталей формування списків, то наразі конкретного переліку кандидатів до лав Київради і "крісло" мера коаліція не представила.

"Для нас – це виклик: нам треба запропонувати киянам 120 кандидатів, які будуть боротися за проходження до міськради, і людину на посаду міського голови. Ми висунемо по 1 кандидату від кожної нашої партії, до яких долучимо кілька незалежних фахівців з кришталевою репутацією – цей комітет буде аналізувати претендентів на доброчесність та негативні факти в їхній репутації. На базі якої саме партії ми будемо іти, рішення буде прийматися напередодні висування – технологічно ми будемо бачити, яка партія матиме найбільший потенціал для заходження", – повідомляє член Ради Київської міської організації "Громадянська позиція" Олексій Гриценко.

За словами спікера, до складу партій, що планують об'єднатися, входять не тільки громадські активісти, а й фахівці у різних сферах – вже зараз готуються проекти рішення з покращення життєдіяльності міста.

Забудова зелених зон Києва, протести
Забудова зелених зон Києва, протести

Як відзначив голова Київської міської партійної організації політичної партії "Сила Людей" Євген Лебедєв, список партій, що увійдуть до нової об'єднаної сили, вже незабаром має розширитися – наразі ведуться переговори ще з кількома демократичними партіями.

А от із кандидатурою на посаду столичного голови ситуація ще цікавіша.

КМДА - фото Знай.ua
КМДА - фото Знай.ua

"Тільки зараз ми почали обговорювати людей, які є всередині нашого середовища, і поза ним – наразі формується список, згідно з яким ми будемо спільно визначатися. Може потенційно піти Сергій Притула – є така потенційна кандидатура, яку ми всередині також обговорюємо. Може хтось із нашого середовища. Це має бути сильний кандидат, у якого буде найбільше шансів", – наголошує Олексій Гриценко.

Презентація обраних кандидатів орієнтовно має відбутися у серпні.

Варто зазначити, що, згідно з результатами останнього соціологічного дослідження Центру суспільного розвитку "Інтер-Акція" "Зміни електоральних симпатій киян", наразі головним конкурентом Віталія Кличка є громадський діяч Андрій Пальчевський. За його кандидатуру готові віддати свій голос 22,7% жителів Києва серед тих, хто вже визначився з кандидатурою.

Вибори мера Києва - рейтинги
Вибори мера Києва - рейтинги

Третє місце серед усіх кандидатів займає Микола Томенко, лідер "Рідної Країни".

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.