У той час, як мер Києва Віталій Кличко тільки-но повідомив про відкриття з 30 травня готелів, окрім хостелів, кияни наводять приклади "цілодобових закладів", які продовжували працювати впродовж всього карантину і й досі приймають на ніч. Люди вимагають від столичного голови пояснень і щодо хостелів-порушників, і щодо "антисанітарійного хаосу", що нині жителі міста спостерігають в магазинах "Рошен". Чи відреагував на заклики мер Києва в ході останнього онлайн прес-брифінгу, дізнавалися Знай.ua.

Кияни в шоці: "Невже не можна знайти управу?!"

Однією з вимог жителів міста є перевірка мережі магазинів "Рошен", де, за словами автора одного з коментарів на сторінці Віталія Кличка, "покупці заходять без масок, на вході немає ані дезінфектора, ані рукавичок, а цукерки гребуть брудними руками".

Окремі штрафні санкції пропонують передбачити для хворих, що їздять в підземці.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Користувачі Фейсбуку на офіційній сторінці "Кличко-мер" повідомляють, що, незважаючи на заборону, в столиці продовжують працювати хостели.

"А якій службі скаржитися, якщо продовжує працювати хостел і весь карантин працював. Поліція перестала приїжджати на виклики, розводить руками. Які служби в такому випадку контролюють виконання закону?", – пише автор звернення Іветта Делікатна.

А от питання із відсутньою місяцями гарячою водою з кожним днем стає все гострішим.

"Скажіть, коли закінчиться ЦЕ свинства з подачею гарячої води на Оболоні? Саме на Оболонському проспекті? Спочатку Київтеплоенерго бадьоро рапортує всьому місту, що все в строк! Потім втирає жителям мікрорайону про те, що вода до них надходить в останньому випадку і буде через добу, бо дорога її від ТЕЦ складна і заплутана! Потім розповідає, що трапилася, не встигнувши навіть дійти до них, аварія і вода буде 26-го. Потім, що вона буде 27-го. Тепер, що буде 30-го і то не факт!", – скаржиться киянка Таїсія Ларсон.

"А ваші обіцянки не відключати гарячу воду під час карантину та ще й в таку холодригу, для кого були??? Коли навчитесь вже відповідати за свої слова, чи так і будете тільки бла-бла-бла!!!", – обурюється киянка Валентина Турбинська.

Ситуація хитка – послаблення можуть призупинити

Втім, жодного слова про ці кричущі факти голова КМДА в ході прес-брифінгу, що відбувся 28 травня, так і не сказав.

Ситуація ж із рівнем захворюваності залишається напруженою. До речі, 14 % серед усіх інфікованих – медики: лікарі, медсестри, молодший персонал.

"Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 54 людини. Серед них – 11 медиків. Захворіли 30 жінок, віком від 21 до 78 років, та 2 дівчинки, яким 1 та 11 років, а також 17 чоловіків, віком від 18 до 76 років, і 5 хлопчиків від 2 до 17. До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Другий день у нас позитивна динаміка – за минулу добу одужало 64 людини, а це більше, ніж захворіло", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, в столиці зафіксовано 2793 підтверджених випадки інфікування коронавірусом, 64 людей померли, а одужало за цей час 506 осіб.

Йшла мова і про дитсадки, які запрацюють в місті з 1 червня. У закладах заборонені багаторазові рушники та м'які іграшки, а при вході будуть робити температурний скринінг – ті, у кого температура перевищуватиме позначку у 37,2 градуси, пропускатися не буде.

Проте, як відзначив мер столиці, ситуація у місті хитка і може обернутися в іншу сторону у будь-який момент, тож у жодному разі не можна нехтувати правилами безпеки.

"Якщо кількість хворих буде збільшуватися, у нас є певний алгоритм дій. Визначено умови, за яких столиця може зупинити запроваджені послаблення. Це може відбутися, якщо загальна кількість нових випадків Covid-19 становитиме більше, ніж 24 хворих на 100 тисяч населення, якщо завантаженість ліжок у медзакладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим діагнозом коронавірусу, буде понад 75 %", – наголошує Віталій Кличко.

Одним з приємних сюрпризів до Дня Києва стане включення фонтанів, які запрацюють в столиці з 31 травня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.