Друга хвиля послаблення карантинних обмежень у Києві продовжує розширюватися – після запуску громадського транспорту, що було впроваджене в столиці 23 травня, вже цього тижня мають запрацювати ТРЦ та "стартувати" міська електричка. Та от тільки кияни продовжують засипати сторінку мера Києва Віталія Кличка десятками негативних дописів з цього приводу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

На сторінці мера – десятки коментарів обурення: "Це все цирк!!!"

Десятки останніх коментарів киян на офіційній сторінці "Кличко – мер" у Фейсбуці стосуються відкриття торгово-розважальних центрів та недоліків роботи міського громадського транспорту.

"ТРЦ - не варто відкривати до з`ясування, як буде з послабленням карантину та відновленням метрополітену та міжміських сполучень! А розваги можна і без ТРЦ знайти! Бібліотеки й музеї на допомогу та ряд інших розваг", – пише автор одного з тематичних коментарів Руслан Кацавец.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Гучно відреагували жителі мегаполісу і на вчорашню заяву столичного мера про запуск міської електрички з 1 червня.

"З 1 червня планують запустити лише човникову міську електричку: Троєщина-Почайна. (Петрівка) і назад, а не кільцеву!!! А що робити людям з Лівого берега? Борщагівка? Це все цирк!!! Навчіться відповідати за свої слова!!! Знущання над людьми!!!!", – скаржиться киянка Ірина Пуштарь.

Висловлюються кияни і про транспортну інфраструктуру, загалом, стверджуючи, що нинішня влада обрала заздалегідь неправильний вектор розвитку – а точніше, "антирозвитку".

"Чому треба міській владі зайнятися проектом міської електрички!? ТОМУ, що проект міської електрички дешевше ніж метро і може бути реалізований в короткі терміни .... Була б воля і бажання. Але, на жаль, маршрутки приносять "кеш" прямо в кишеню .... а електрички - це виручка в бюджет. Але кого це в сучасному світі цікавить. У всьому цивілізованому світі електрички давно включені в міські перевезення інфраструктурно і адміністративно! ТОМУ електрички - найефективніший вид транспорту в міських умовах! Даєш міську електричку!", – відзначає мешканець столиці Гоша Ковач.

До речі, про ефективність цього виду транспорту та глобальний застій транспортної інфраструктури у Києві говорять і експерти.

"Лівобережна та Подільсько-Воскресенська лінії метро так і залишаються далекою перспективою. Хоча за цей час Лівобережну лінію давно можна було побудувати у варіанті сучасного швидкісного трамвая, забезпечивши зручне сполучення між частинами Лівобережжя. Не просунулося місто і в розвитку приміських залізничних перевезень, хоча сучасні електропоїзди S-Bahn давно могли забезпечувати надійне сполучення з усіма містами-супутниками, включаючи Вишгород, Васильків та Обухів", – зазначає експерт в транспортній сфері Олександр Кава.

Електричка, фото: racurs.ua
Електричка, фото: racurs.ua

За добу 34 % заражень – у громадському транспорті

Зокрема, про роботу столичних ТРЦ як раз заявив і міський голова в ході онлайн прес-брифінгу, що відбувся 27 травня в КМДА. Незважаючи на протести чималої кількості містян, торгово-розважальні центри запрацюють без в суботу, 30 травня (окрім розважальних зон). Також 30 травня можуть розпочати роботу і готелі, окрім хостелів.

ТРЦ у Києві, фото YouTube
ТРЦ у Києві, фото YouTube

А що ж стосується рівня захворюваності на коронавірус, то ситуація залишається напруженою: наразі у стаціонарах київських лікарень перебуває 154 пацієнти, 46 хворих – у важкому стані. З підозрою на коронавірус у лікарнях знаходиться 91 людина, з яких 5 дітей.

"Кількість мешканців Києва, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 29 людей. Серед них – 4 медики. 3 летальних випадки. Захворіли 12 жінок, віком від 34 до 67 року, та дівчина, якій 9 років, та 14 чоловіків, віком від 35 до 99 років, і 2 хлопчики, яким по 9 і 13 років. До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів. Гарна новина – за минулу добу одужало 44 людини, а це більше, ніж захворіло", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, в столиці зафіксовано 2739 підтверджених випадків інфікування коронавірусом, 64 людей померли, а одужало за цей час 442 особи.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Варто зазначити, що загострюється ситуація із кількістю хворих на пневмонію – тільки за минулу добу госпіталізували 59 киян з пневмонією. Станом на 27 травня, 322 особи перебувають в лікарнях з діагнозом "пневмонія". Як відзначив Віталій Кличко, тестування на Covsid-19 наразі проводять усім хворим з цим діагнозом.

Як і впродовж кількох попередніх прес-брифінгів, і сьогодні мер столиці закликав містян користуватися громадським транспортом ТІЛЬКИ у разі критичної потреби, оскільки небезпечний вірус нікуди не подівся. За словами Віталія Кличка, 34 % заражень відбувається саме в громадському транспорті.

Аби не створювати скупчення людей, на деяких станціях метрополітену, буде вводитися тимчасова заборона на вхід та вихід. Втім, на яких саме, міський голова не повідомив.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.