Гуртожиток, який розташований у місті Вишневому під Києвом, через коронавірус став місцем двотижневої ізоляції для його мешканців - а це понад 200 людей.

Про те, як живуть люди у заблокованому будинку, розповідає видання "ВВС Україна".

Як повідомили у Київській облдержадміністрації, у 78 жителів гуртожитку підтверджено коронавірусне захворювання, з них 16 дітей. Крім того, двоє мешканці померло від Covid-19.

У той же час, ще не всі мешканці гуртожитку знають результати свого тесту.

"Ми, мешканці, ще не знаємо результатів. Я, наприклад, не маю відомостей щодо свого тесту. А по телебаченню вже показували", - розповідає Володимир, який живе в гуртожитку.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Мешканці також розповіли про брак інформації та велику кількість фейків навколо ситуації в гуртожитку.

При вході до гуртожитку поставили блокпост, де чергують поліцейські та медики, фото:bbc
При вході до гуртожитку поставили блокпост, де чергують поліцейські та медики, фото:bbc

Володимир розповідає, як мешканці гуртожитку реагують на ситуацію:

"Є адекватні люди, як на моєму поверсі. Ми допомагаємо та підтримуємо один одного. Паніки ні в кого немає. А є такі, що ледь не вистрибували з вікон. Позавчора жінка дуже хотіла поїхати, а її просили зачекати до результатів тестів, то вона зчинила скандал", - каже він.

І хоча Київська ОДА ще день тому повідомила про кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19, частина мешканців гуртожитку кажуть, що не знають своїх результатів.

"Ми досі не отримали результати тестів. У групі написали, що сьогодні нам їх мають привезти в конверті. Але поки що інформації ніякої немає. Це найбільше хвилює людей", - додає Володимир.

Також, за його словами, люди знервовані через чутки, що будуть вивішувати списки хворих, хоч це і є лікарською таємницею.

"Якби було менше фейків щодо нашої ситуації... Зараз багато повідомлень, які не зовсім відповідають дійсності", - нарікає Володимир.

Зараз гуртожиток по периметру очеплений поліцейськими, там цілодобово чергують карети швидкої допомоги.

За словами мешканців, із продуктами проблем нема - їх підвозять волонтери і міська влада.

Першими на допомогу мешканцям гуртожитку, яких ізолювали прийшли волонтери, фото: bbc
Першими на допомогу мешканцям гуртожитку, яких ізолювали прийшли волонтери, фото: bbc

"У моєму блоці вісім кімнат. Дівчата щоранку прибирають спільний коридор. З іншими поверхами ми не спілкуємося", - розповідає Володимир про свою щоденну рутину.

До мешканців не приїздив ніхто з представників місцевої влади. А інформація - саме те, чого бракує зараз людям.

"Є побажання і до міськради, і до медиків - щоб трошки краще нас інформували. Можна було б приїхати і поспілкуватися, заспокоїти, прояснити ситуацію, адже є люди, які нервують через ситуацію, що склалася", - каже він.

"Ізоляція психологічно втомлює", - додає Володимир. Він мріє про можливість вийти хоча б на 15-20 хв, подихати повітрям або посидіти на лавочці.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні обмеження буде послаблено, у МОЗ планують стратегію виходу з карантину

Як повідомляв портал Знай.ua, на Україну чекає два роки карантинних обмежень.

Також Знай.ua писав, що зміниться у київському транспорті після виходу з карантину