Панічні настрої мешканців столиці щодня лише зростають. Без сумніву, загострює ситуацію інформація МОЗ України щодо кількості захворюваних в Україні. А другим вагомим фактором залишається тривала відсутність захисних масок та дезинфікуючих засобів в міських аптеках. Щойно мер Києва відзвітував про останні новини в місті, проте почути конкретні відповіді на питання, що турбують десятки тисяч киян знову не вдалося. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Транспортний колапс, фото: РБК
Транспортний колапс, фото: РБК

Коли будуть маски та як подолати транспортний хаос: знову жодних відповідей

Із введенням всеукраїнського карантину, дізнатися про ситуацію в Києві можна лише дистанційно - другий день поспіль мер міста Віталій Кличко звітує про перебіг подій в режимі “онлайн”. Та от тільки як ці “шаблонні заготовки” здатні вплинути на хаос, що панує в столиці впродовж останніх кількох днів?

З моменту закриття метрополітену, людям щоранку доводиться стояти в шалених чергах на зупинках наземного громадського транспорту.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

А введений ліміт на перевезення не більше 10 осіб, якого, до речі, дотримуються далеко не всі, лише посилює критичність ситуації. Це вкотре свідчить про непідготовленість міської влади до реальних кроків впровадження карантинних обмежень.

Але ж почути про розроблені шляхи вирішення транспортного колапсу та запропоновані гідні альтернативи, як і під час першого онлайн-брифінгу голови КМДА, знову не вдалося.

На додаток до цього, кияни отримали лише чергове “панічне повідомлення” - як виявилося, одна з приватних клінік не повідомила МОЗ про позитивний результат пацієнта.

“Столиця продовжує жити в суворих умовах обмежувальних заходів. за минулу добу зареєстровано ще один випадок захворювання на коронавірус - це 50-річний киянин, який нещодавно відвідував Швейцарію. Спочатку чоловік зробив тест в одній з приватних клінік, але центр не повідомив про позитивний тест пацієнта ні Міністерство, ні Центр громадського здоров’я. Діагноз підтвердила і надала німецька лабораторія, яка звернулася до нас. Зараз хворий перебуває вдома на самоізоляції і отримує лікування під наглядом лікарів”, - повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, станом на сьогодні, протестовано 291 киянина.

Як возитимуть медпрацівників? Поки вся надія на киян

Що ж стосується другого, не менш гострого, питання відсутності захисних масок в місцевих аптеках, то конкретної відповіді про строки постачання дізнатися теж не вдалося. Замість довгоочікуваної відповіді Віталій Кличко лише відзвітував лише щодо кількості отриманої та очікуваної партій: вчора в місто надійшли 62 тисячі масок, ще 100 тисяч мають прийти наступного тижня.

Маски, фото: ТСН
Маски, фото: ТСН

Одним з найважливіших питань наразі залишається те, як до роботи будуть діставатися столичні медики. У той час, як у соцмережах поширюється флешмоб “Підвези медика на роботу”, як і у вищезгаданих надважливих питаннях, від столичної влади - жодного реального кроку.

“Ми розробляємо зараз відповідні маршрути. Кілька служб таксі оголосили про допомогу і висловили готовність безкоштовно підвозити медичних працівників”, - відзначив міський голова, висловивши подяку киянам, які вже самоорганізувалися і почали це робити.

лікарня, скріншот із відео
лікарня, скріншот із відео

Тож поки МОЗ звітує про збільшення випадків зараження коронавірусом і ситуація стає дедалі гострішою, київська влада втрачає безцінні години і дні для стримання розповсюдження вірусу. А єдиною позитивною новиною в промові мера столиці є незначне збільшення кількості апаратів штучної вентиляції легень - станом на сьогодні, в київських лікарнях 300 одиниць. Втім, на фоні загальної невпорядкованості із транспортним питанням та тотальної відсутності в аптеках міста елементарних засобів дезинфекції це - ніщо.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.