Останні кілька днів виявились для киян справжнім випробуванням: із закриттям підземки тисячі пасажирів атакували наземний громадський транспорт, аби потрапити на роботу, а квест-пошуки масок та спирту в аптеках завершуються нічим. На прес-брифінгу Віталія Кличка щодо ситуації в Києві у умовах протиепідемічних заходів, який відбувся в столичній мерії 19 березня, міський голова намагався надати відповідь хоча б на частину питань, що наразі хвилюють місцевих жителів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Експрес-лабораторії - в 2 лікарнях, а 100 тисяч масок приїдуть наступного тижня

Попри появу постів у соцмережах про масове зростання кількості хворих на пневмонію в столичних лікарнях і тотальну відмову робити цим пацієнтам тести на китайський коронавірус, столичний голова спокійним тоном звітує про стабільність ситуації.

“Вірус розповсюджується і тому ми повинні вжити максимальних заходів, щоб його зупинити. В столиці за минулу добу не зареєстровано нових випадків захворювань на коронавірус. На сьогодні у Києві 2 підтверджених випадки - пацієнти лікуються, стан їх стабільний. Загалом, за минулий тиждень зроблено 230 експрес-тестів: тести роблять виключно за рекомендацією лікаря та у медзакладах”, - повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як зазначив Кличко, сьогодні лікарням було передано 39 нових карет швидкої допомоги, оснащених апаратами штучної вентиляції легень. А 2 експрес-лабораторії для діагностування коронавірусу, станом на сьогодні, встановлено в лікарні № 9 та Олександрівській лікарні. Ще 10 таких лабораторій Київ придбав і очікує впродовж 2 наступних тижнів.

А от відсутність масок в аптеках столичний голова виправдав тим, що шалена нестача не тільки в Києві, а і в інших містах та країнах.

“Сьогодні в Київ надійшло 62 тисячі масок - наступного тижня ми очікуємо ще 100 тисяч. Виготовлення ми зараз замовили на українських підприємствах і також за кордоном. Ті, що зараз є, ми поширюємо на комунальних підприємствах, роздаємо медикам, частину сьогодні передаємо поліції. Шалений попит на маски зараз не тільки в Україні, а й в Європі - люди вимітають не тільки продукти, а й маски”, - говорить столичний голова.

Що ж стосується кількості апаратів штучної вентиляції легень, на виготовлення яких іноземні країни перепрофілюють заводи-гіганти, то в Україні з цим, м’яко кажучи, не густо - на момент реєстрації 1-го випадку захворювання, в країні нараховувалось 690 одиниць. В Києві ж їх 200, 133 з яких - в інфекційних лікарнях.

Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua

Наземний транспорт замінить метро, але вже виникають труднощі з перевізниками

Припущення щодо часткового відкриття підземки, які вчора висловив колега міського голови секретар Київради Володимир Прокопів, мер Києва назвав “персональною думкою” і повідомив, що скасування руху метрополітену однозначно буде діяти до 3 квітня.

Кличко, скріншот відео з Facebook
Кличко, скріншот відео з Facebook

“За дотриманням визначеної кількості людей в громадському транспорті має контролювати Держпродспоживслужба. Ми створюємо дублюючі маршрути наземного транспорту за напрямком курсування метрополітену. Але такої кількості людей, яку щодня перевозив метрополітен - а це близько 1,7 млн - наземний транспорт не зможе перевезти, тим паче з введеннями обмежень в салонах. Ми зараз ведемо перемовини з перевізниками, але, на жаль, деякі приватні компанії зменшують кількість транспорту на маршрутах - я вважаю це неприпустимим в сьогоднішній ситуації”, - відзначає Віталій Кличко.

Як відомо, у найнебезпечнішій групі - люди похилого віку. А, як відзначив мер Києва, в столиці понад 600 тис людей, старших за 60 років.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.