У Києві кількість безпритульних з 2015 року зросла приблизно в 10 разів. Люди опиняються на вулицях через різні соціально-економічні причини. Зараз в українській столиці налічується близько 50 тисяч таких людей.

Про це повідомляє інформаційний портал "Країна".

Instagram-канал bezdomnie щоденно висвітлює проблему бездомних людей, а також допомагає людям, які потрапили в біду. Автор каналу представився під псевдонімом Нікі, бажаючи зберегти анонімність. Автор Instagram-каналу розповів, що його кожен раз вражає, з якою жадобою їдять бездомні, коли вони їм допомагають.

"Коли ми роздаємо їжу бездомним, вони з такою жадібністю її їдять, що страшно стає, що це 21-го століття в центрі Європи людина хапається за бутерброд, буває "захлинається" (від такого сильного голоду. – Ред.). Я кажу бабусі, що спокійно, ми нікуди не поспішаємо. Вона каже: "Я три дні не їла", – каже Ніки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Автор Instagram-каналу розповів, що більшість бездомних це люди, яким просто не пощастило. Це сироти, жертви квартирних аферистів, самотні пенсіонери та інші незахищені верстви населення.

Одна з бездомних розповіла, що, для того щоб переночувати в приміщенні Центрального залізничного вокзалу Києва потрібно заплатити 40 гривень "спеціальним людям". Також за словами автора Instagram-каналу Нікі , на вокзалі діє ціла система залякування бездомних, та примус їх працювати фактично в рабстві.

Також за словами Ніки безхатченка, який кілька днів поспіль живе на вокзалі можуть викликати на "профілактичну бесіду". Вона буде стосуватися того, що ви можете на них "добровільно працювати" в обмін на те, щоб жити на вокзалі. Якщо бездомний відмовиться, то його відпустять, але якщо він ще раз з'явитися на вокзалі, то до нього можуть застосувати навіть силу.

Влаштувавшись на таку підпільну "роботу" бездомний може сортувати картон, скидати сніг з дахів, збирати макулатуру або розливати палений алкоголь, "який потім за великі гроші купують в модних магазинах".

Діти на вулиці

Понад 90% сиріт опиняються на вулиці після того, як вони випускаються з дитячих будинків. За законом держава повинна надати житло сироті і утримувати його до 21 року. А за фактом кажуть, що зараз житла немає і вони у списку на отримання житла.

" Сироті видається такий папірець, що він "у списку на черзі", і сирота з цим папірцем йде на вулицю. Що він буде робити, де він буде, без освіти, без нічого, без здатності приготувати, поприбирати за собою, адже в багатьох інтернатах цьому не вчать. Зараз у загальнодержавному списку на житло понад 70 тисяч дітей-сиріт", – зазначає Нікі.

За словами Нікі зараз на вокзалі в Києві "живе" приблизно 700 літніх бездомних людей. Багато з них стали жертвами квартирних аферистів.

"Наприклад в Парижі на вокзалі живе 741 бездомний. Що робить влада? Мерія за свій рахунок роздає бездомним талони. Бездомний приходить в заздалегідь обумовлений ресторан і обмінює талон на їжу. Один раз на день він отримує повноцінне харчування, отримує доступ в певні туалети на вокзалі, є певні місця, в яких бездомний отримує доступ в душ, пральню" – каже Нікі.

У більшості країн світу існує проблема з житлом для бездомних. Але, наприклад, в Європі існують пункти видачі їжі, практично у всіх місцях і містах, безкоштовні – тобто місця, де людина може помитися, провести час.

У Києві також є притулок для бездомних. Розташований він на вулиці Суздальській, 4/6 є Будинок соціального піклування (Центр обліку бездомних осіб). Тут безпритульні можуть просто переночувати.

"В місті Києві офіційно існує на Суздальській такий центр прийому бездомних. Я там вже давно не був, але вони звітують про 120 ліжках. Безхатьки кажуть, що там 60 ліжок. Влада – що 120. Ну добре, будемо відштовхуватися від 120. Як я казав, на вулицях +/- 47 тисяч бездомних – і 120 ліжок прийому на них. Цього може вистачати? Причому більше 90% безпритульних – без документів та необхідних довідок, через це їх не пускають навіть туди", – каже Нікі.

Через деякий час, після того як на проблему бездомних в Києві звернули увагу навіть в структурах ООН, київські власті оголосили про відкриття "пункту обігріву" для бездомних на вокзалі. Ніки називає цей пункт обігріву карцером. Це приміщення 40 кв. м на першому поверсі паркінгу з боку Південного вокзалу. Це бетонна кімната, в якій стоять залізні сидіння, розраховані на 90 осіб.

Ніки розповів, що вже влаштував не одну сотню волоцюг. Такі люди просто потребують допомоги.

" Якщо ви хочете допомогти бездомному, ви можете просто прийти і забрати його. Знайти людині житло, роботу або роботу з житлом? Або таку роботу, щоб він зміг знімати собі житло. Допомогти з відновленням документів та приведенням у порядок людини так, щоб він не був схожий на безхатченка", – каже Нікі.

Нагадаємо, працівник вказав на небезпеку в роботі за кордоном.

Як повідомляв Знай.uа , панацея від депресії: пустотливий пес чіплявся до господині під час заняття спортом.

Також Знай.uа писав, що працівникам відкриє двері омріяна країна, яка дасть фору не тільки Польщі.