У Києві почастішали випадків, коли кажани селяться в житлових будинках, обираючи для себе затишні балкони і горища.

У столичних службах порятунку тварин почастішали заявки-скарги на кажанів. Про це пише Інформатор, посилаючись на інформацію Kyiv Animal Rescue Group.

За останній тиждень в Києві вдалося врятувати колонію кажанів, які вибрали невдале місце для сплячки. Всіх мишок передали на виходжування і зимівлю в "Кажани Києва".

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Фахівці завіряють: боятися кажанів не варто, адже рукокрилі просто підшукують для себе місце для зимової сплячки і помилково залітають в гості до мешканців. Кажани не є небезпечними для людей і в подібних ситуаціях головне діяти грамотно.

Чому кажани залітають в будинки

З приходом холодів кажани відправляються на пошуки укриття для зимової сплячки - адже в середньому вои проводять 2-2,5 місяця в глибокому сні. А деякі види - ​​навіть до 6-8 місяців. Характерно, що звірята зимують великими колоніями, збираючись десятками, сотнями, а то й тисячами.

Іноді у будинки кажани залітають помилково під час кочування звірків в південні регіони. Також взимку кажани ослаблені і можуть вибрати собі невдале укриття або втратити його.

А знайти оптимальне місце для зимівлі чимдалі стає ве складніше. Адже вирубка лісів і розбудови житлових масивів вбивають природні притулки в природі. Тому рукокрилим доводиться перебиратися в міста і селища. Вони шукають приміщення без протягів з температурою від 7-8 градусів до нуля і вологістю від 80 до 100%.

Що робити, якщо ви знайшли кажана в своєму будинку

Нічного звірка краще випровадити, але не завдати йому при цьому шкоди. Правильніше за все відразу звернутися до столичної Службу порятунку тварин. Але якщо ситуація термінова, можна впоратися і власними силами. З цього приводу служба порятунку також розмістила поради для тих, хто з цим зіткнулися.

  • Відчиніть вікна та розсуньте штори, вимкніть світло. Кажан вилетить назад протягом години.
  • Якщо миша все ще не вилетіла, треба навпаки, включити світло, дочекатися, поки вона сяде на якусь поверхню, накрити її зверху коробкою або тканиною і відпустити на волю.
  • Кажана бажано брати в рукавичках. Самі по собі вони на людей не нападають, але якщо її необережно взяти голими руками, може вкусити.
  • Якщо ви не збираєтеся ловити кажана самостійно, включати світло не потрібно, він може сховатися за меблями і вилетіти тільки наступної ночі.

Пам'ятайте, що всі види кажанів України занесені в Червону книгу і вбивати їх заборонено законом. Головне - діяти розумно і знати, як правильно вивести звірків з приміщення.

Найчастіше кажанів можна знайти в тріщинах і швах багатоповерхових будинків, на горищах, під обшивкою балконів, між віконними рамами і в щілинах кондиціонерів, в утеплених підвалах і овочесховищах.

Якщо ви помітите звірка, який потребує допомоги, але ви не знаєте, як йому допомогти чи просто боїтеся нашкодити, звертайтеся в Kyiv Animal Rescue Group за номерами (093) 986-22-62; (098) 844-79-37

Нагадаємо, кажани захопили австралійський штат

Як повідомляв портал Знай.ua, кажани виявилися поліглотами

Також Знай.ua писав, чому кажани б'ються об скло