За два тижні до виходу історичного трилера "Ціна правди" в Києві презентували книгу "Ґарет Джонс. Ціна правди".

До видання увійшли вибрані статті та хроніка життя й пам’яті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса. Презентація книги відбулась у Національному музеї Голодомору-геноциду.

Ґарет Джонс став першим іноземним журналістом, що наважився відкрити міжнародній спільноті правду про події у 1932-1933 рр. в радянській Україні: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Історичний трилер «Ціна правди», який вийде на екрани українських кінотеатрів 28 листопада, розповідає історію журналіста Ґарета Джонса та показує найтрагічніші події України його очима.

«Це дуже болюче і, на жаль, актуальне питання — правди, постправди, ціни, яку кожен з нас сплачує кожного дня вирішуючи, чи говорити йому правду, чи бути на боці зла. І в цьому контексті увічнити історію Ґарета у художньому фільмі, через який якомога більше людей зможуть дізнатись про неї, було дуже для нас важливо. Стрічка ще до виходу на екрани стала драйвером крутих і цікавих подій. І одна з них — презентація книги», — зазначила маркетинг-директорка FILM.UA Group Поліна Толмачова.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Історія заперечення Голодомору та історія Гарета Джонса, який намагався привернути увагу міжнародної спільноти до злочину Сталіна і врятувати мільйони українців, ставить питання функції засобів масової інформації, які можуть сприяти створенню інформаційного вакууму, який приховує або спотворює правду, так і зламати мовчання навколо злочину й зупинити його», - прокоментувала директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк.

Книга «Ґарет Джонс. Ціна правди» видана двома мовами — українською та англійською — за ініціативи видавництва «Жнець» та доценток кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Марини Женченко та Ярослави Приходи.

«Зі статей Ґарета Джонса можна навчитися як шукати і досліджувати факти, як правильно писати про правду, як описувати деталі, яким чином ставити правильні і коректні запитання — інколи більше, ніж ми можемо дізнатися з будь-якого підручника з теорії журналістики. Тому ми дуже сподіваємось, що ця книжка знайде свого читача», — розповіла Марина Женченко.

Книгу відкриває хроніка життя і пам’яті Ґарета Джонса - інформація про все, що відбувалось під час життя журналіста, та як вшановували його пам’ять у різних куточках світу — в Україні та закордоном — після його трагічної загибелі. До книги увійшли вибрані статті журналіста, які об’єднані у два розділи: «Ґарет Джонс і Україна» та «Ґарет Джонс і світ», у якому мова здебільшого йде про політичну ситуацію у Сполучених Штатах, про зародження нацизму у Німеччині та події, що того часу відбувалися на Далекому Сході.

«Ґарета Джонса незаслужено забули, а ми хочемо, щоби його пам’ятали. Сьогодні він повертається в Україну книжкою і фільмом. Повертається в той час, коли ми напружено шукаємо відповіді на багато гострих запитань — у внутрішній і зовнішній політиці, у журналістиці. І відповідь на ці питання є у його текстах. Чому саме він? Ґарет — блискучий портретист. У книзі є стаття про дружину Леніна, Надію Крупську. Він наче малює її словами. Ґарет — блискучий пейзажист. Навіть у страшний час, коли він голодував разом з селянами, він фіксує такі тонкі деталі, що неможливо зрозуміти: як у такому стані можна було бачити таку красу. Ґарет — великий інтелектуал, і навіть в його текстах про театр та музику можна було побачити відбиток великих ідей та політичних роздумів. Тож ми віддаємо цю книгу вам та бажаємо цікавого читання. Але пам’ятайте, це не читання заради насолоди чи розваги. Це читання, що формує поставу. Читання, яке творить нашу ідентичність. Показує нам те, ким ми насправді є», — підсумувала Ярослава Прихода.

В основі книги — бакалаврський книжковий проєкт студенток Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Валентини Пасічної та Олени Тищук «Журналіст Ґарет Джонс». У підготовці проєкту взяв участь близький родич Ґарета Джонса — його племінник Найджел Коллі, який помер минулого року. Він допоміг авторам цінною інформацією та архівними матеріалами. До речі, саме його матір, Маргарет Сіріол Коллі, знайшла на горищі будинку щоденники та записи Ґарета через 60 років після смерті Ґарета.

На презентації також були присутні директор Інституту дослідження Голодомору Віктор Брехуненко та директор видавництва «Жнець» Ігор Женченко.

«Те, що Ґарет Джонс зробив для України, важко переоцінити і це не просто гарні слова. Він був ключовою постаттю, що не дав Сталіну зіграти свою гру і приховати від світу правду про страшний геноцид -- -Гголодомор. Так, до Ґарета львівська діаспора в Америці підіймала це питання. Так, були статті у газеті “День”. Але Захід таку інформацію сприймав спрощено, бо це робили українці. А ось коли зазвучав голос Ґарета Джонса, міжнародна спільнота вперше звернула на це увагу по-справжньому», — розповів Віктор Брехуненко, директор Інституту дослідження Голодомору.

«Як директор видавництва я створював художню концепцію книги “Ґарет Джонс. Ціна правди”. Її обкладинка білого кольору, хоча, начебто, віні не асоціюється з трагедією. Проте я маю пояснення. Білий колір — це колір тиші. А коли нікого не має по селах, то там дуже тихо. Також тут є невеличкий портрет самого Ґарета. Цим ми воліли показати, що людина у масштабі всесвіту є чимось дуже маленьким. Але поруч з портретом ім’я Ґарета Джонса написано великими літерами. Бо ця людина за своє коротке життя встигла зробити Велику справу», — пояснив Ігор Женченко.

Довідка.

У 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Режисер: Аґнєшка Голланд

Автор сценарію: Андреа Халупа

Продюсер: Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа

У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші

Прем’єра фільму в Україні - 28 листопада 2019 року.

Дистрибутор - MMD UA та FILM.UA Distribution.

Фільм «Ціна правди» спільного виробництва Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute), України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно) та Великої Британії (Jones Boy Film). Зйомки фільму проходили в Україні, Польщі та Шотландії.

Промо-кампанія фільму в Україні базується на масштабному соціально-просвітницькому проекті компанії FILM.UA Group за підтримки генерального медіапартнера каналу «Україна», метою якого є популяризація персони Ґарета Джонса в Україні і світі, та збереження пам’яті про Голодомор в Україні 1932-1933 років.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрований законопроект №2287 щодо визнання таким, що втратив чинність закону України "Про очищення влади".

Як повідомляв портал Знай.ya, Кабінет міністрів України за підсумками засідання визначився з тим, кого призначити на посаду глави 5 облдержадміністрацій, і вибрав їх заступників. Також, 2 глав ОДА звільнили - це Михайло Бно-Айріян, губернатор Київської ОДА, і Віталій Комарницький, губернатор Луганської ОДА.

Також портал Знай.ua писав, що Кабмін призначив в. про головою Національного агентства з питань запобігання корупції Наталію Новак, яка була депутатом попереднього скликання від Блоку Петра Порошенка.