Незважаючи на чималу кількість невирішених в столиці питань, останні 5 місяців поспіль пленарне засідання Київради так і не може відбутися. Якщо влітку систематичне зривання "пленарки" було ініційоване мером Києва Віталієм Кличком, то останні 2 рази цю естафету перейняли самі депутати – на кожному із останніх запланованих засіданнях так і не назбирався необхідний кворум. Та нещодавно несподівано з'явилася новина про те, що довгоочікувана "пленарка" має відбутися вже завтра, 24 жовтня. Чи є шанс, нарешті, розглянути та затвердити низку надважливих питань, дізнавалися Знай.ua.

Підводні течії "Солідарності" та "Єдності": ситуація може змінитися

Як виявилося, останні 2 зривання засідань мають кілька прихованих обґрунтувань.

"Наша фракція має бути у повному складі. Абсолютна більшість депутатів, які зараз не ходять на сесії, це ті, що були з Кличком – "Солідарність" і "Єдність", які складають більшість в Київраді. Якби вони приходили, засідання відбувалися б, незважаючи на явку інших фракцій. Викликає сумніви і те, що розпорядження з'являється всього за 2 дні до засідання – аби всіх зібрати, потрібно заздалегідь попереджати депутатів", – наголошує депутат Київради Прохор Антоненко.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Ще однин камінь спотикання – це корупційні питання в порядку денному на кшталт бюджету на наступний рік, виділення 230 млн на Шулявський шляхопровід. Дехто з депутатів Київради саме проти них "бойкотували", не приходячи на сесію – тож, за словами Прохора Антоненка, можна було б їх прибрати і залишити решту інших, аби збільшити кількість присутніх завтра депутатів.

Втім, ситуація із відвідуванням двох фракцій, що складають більшість в Раді, може змінитися.

"Депутати від більшості не представляли інтереси Київради – вони сюди йшли для того, щоб лобіювати свої інтереси і займатися дерибаном. А коли політична ситуація почала змінюватися, то вони вже враховують політичний ризик. Але після внесення змін до Закону про столицю ситуація може змінитися – вибори тепер відміняються, тож вони можуть почати ходити на сесію. Але, взагалі, перевибори давно потрібні, оскільки більшість депутатів не переймаються важливими для міста і громади питаннями", – говорить депутат Київради Прохор Антоненко.

Для переобрання Київради законні підстави є – сесія не збиралася вже більше 3 місяців. Тож рішення цілком залежить від Верховної Ради, яка могла б призначити їх разом із виборами міського голови.

Вибори відкладаються на невизначений період

Питання зібрання кворуму, на думку інших політиків, має ще один показник.

"Завтрашня сесія є показовою: якщо вона все ж відбудеться, то це буде свідченням того, що нова влада досягла певних домовленостей – питання з достроковими виборами, як і прийняття Закону про столицю, відсувається на невизначений термін. А якщо ж не відбудеться, то це означає, що питання з порядку денного не знято. Існує ще й третій, менш вірогідній варіант – голосування 2/3 депутатів Київради про висування недовіри Віталію Кличку, хоча це зараз мало ймовірно", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Як підкреслив Олександр Федоренко, у найближчі кілька місяців вибори голови КМДА та мера Києва вже точно не відбудуться – згідно із Законом про місцеві вибори, на проведення виборчої кампанії виділяється 2 місяці. До того ж, якщо в першій редакції Закону про столицю вибори планували провести 8 грудня, то у новому документі дата взагалі відсутня.

"Розмови про те, що до Нового року потрібно провести вибори, вже вщухли. Так само, як і подальший розвиток із перевіркою Київської міської влади – відповідне доручення давав прем'єр-міністр Гончарук. Відбувся він, що вдалося знайти в ході аудиту? Все це може свідчити про те, що, мабуть, вибори поки що відкладаються на невизначений період – можливо, вони відбудуться одночасно з виборами по всій країні, вже наступного року", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Чи відбудеться довгоочікуване пленарне засідання Київради, буде відомо вже завтра.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.