Світанок кінематографа в Україні припав на 1920-ті роки. При організації ВУФКУ створювали нові авангардні фільми, популярні у всьому світі. Однак завдяки радянській владі більшість легендарних плівок розгубили по всьому світу або знищили назавжди.

Україні знадобилося майже 100 років для того, щоб зібрати по крихтах легендарні кадри. Плівки шукали в Японії, Європі та Америці. І ось, нарешті, наше надбання повернулося на Батьківщину. Всі вцілілі шедеври українського кіно фахівці Центру Довженка зібрали в новому Музеї кіно, передає Інформатор.

ЩО ТАКЕ «ВУФКУ» І ЧОМУ ЗНИКЛИ УКРАЇНСЬКІ ШЕДЕВРИ

Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ) — організація, яка мала монопольні права на весь український кінематограф у 1920-х роках. ВУФКУ об'єднала всю галузь, включаючи кіностудії, кінопрокат, кінопромисловість, кіноосвіту і кінопресу України і Криму в період з 1922 по 1930 рік.

Така незалежність не влаштовувала радянську владу, що і призвело до масового знищення кіношедеврів України. До речі, при ВУФКУ зародилося ігрове кіно таких великих режисерів, як Лесь Курбас, Володимир Гардин, Петро Чардинін. Саме в складі організації Дзига Вертов випускає свій другий фільм «Людина з кіноапаратом», який в 2014 році британський журнал Sight&Sound визнає найкращим неігровим фільмом всіх часів і народів.

Під час сталінського «Червоного терору» більшість кіноплівок, афіш і випусків газет знищили. Над викоріненням робіт наших режисерів і операторів працювали довго і ретельно. Однак деякі шедеври «Українського Голівуду» все ж збереглися за кордоном України.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

ЯК І ДЕ ЗНАЙШЛИ КІНОШЕДЕВРИ ВУФКУ

Довгий час Центр Довженка шукав старовинні плівки в Японії, Європі і США. Деякі країни продали кадри майже за безцінь. Але ще дивніше, що кілька легендарних фільмів знайшли на звичайних барахолках. Продавці навіть не підозрювали, що продають кращі, на сьогоднішній день, твори українського кіно. Плівки, стрічки, афіші та випуски журналів зібрали по крупицях і вдихнули в них нове життя.

ЧОГО ОЧІКУВАТИ ВІД ВИСТАВКИ «ВУФКУ. LOST AND FOUND»

Як можна зрозуміти з назви, інсталяції виставки — це втрачені раніше і знайдені пізніше легендарні плівки. Виставка розмістилася на першому та п'ятому поверхах Національного центру Олександра Довженка. Перший поверх ознайомлювальний. Тут ви знайомитеся з історією ВУФКУ і дізнаєтеся про досягнення організації. Там же представлені і самі ранні роботи відомих українських режисерів та операторів.

Але основна частина експозиції знаходиться на 5 поверсі. Тут вас зустріне інтерактивний простір з моніторами, на яких транслюють кадри хроніки та ігрового кіно. В самому центрі залу знаходиться стенд Довженка: встановлений на пагорбі екран з уцілілим епізодом фільму. Стрічці подарували друге життя, озвучивши кадри віршем.

Ще одна вражаюча інсталяція — це «Коридор терору». Завужені червоні стіни наочно демонструють можливості українських творців часів сталінських репресій: стіни поступово звужуються, уособлюючи зменшення перспектив у членів ВУФКУ. До речі, в «Коридорі терору» знаходиться справжній патефон, який колись Сталін подарував Олександру Довженку, намагаючись переманити його до Москви.

У Києві в Центрі Довженка відкрили Музей кіно

Перша виставка на новій локації присвячена організації ВУФКУ

Тут представлені апарати, на яких у свій час працювали легендарні українські режисери і оператори

Це інсталяція театру «Березіль» Леся Курбаса

Трактор вважається символом українського кінематографа за аналогією з французьким поїздом братів Люмьен

На кожному стенді встановлені екрани, що транслюють кадри шедеврів кіно

Виставка займає перший та п'ятий поверх Центру Довженка

Крім кадрів фільмів, на виставці є плакати 1920-х років і афіші

На 5 поверсі ви також побачите головні постулати ВУФКУ

Де: Національний центр Довженка ( вулиця Васильківська, 1)

Графік роботи: понеділок-неділя (12:00-20:00)

Телефон: (044) 201-65-74

Нагадаємо, раніше повідомили, що 10 жовтня в Україні стартує щорічний фестиваль "Нове німецьке кіно".

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Оскарі відбулася прем'єра "Ти вмієш зберігати секрети?".

Також "Знай.uа" писав, що ведуча програми "Жди меня" зістрибнула з дев’ятого поверху.