Викрадення автівок, пограбування, зникнення дітей, не кажучи вже про псевдо-мінування дитсадків та станцій метро, – все це реалії, у яких доводиться мешканцям столиці. Начальник ГУ Нацполіції Києва розповів про сьогодення "кримінальної сторони" київського життя та як змінилася ситуація з початку 2019 року. Тож які питання нині є найгострішими, дізнавалися Знай.ua.

За добу – по 1800 виїздів

Одним із учасників засідання став начальник ГУ Нацполіції, який виступив у якості коментатора під час розгляду питання "Про заслуховування інформації керівників правоохоронних органів м. Києва про стан правопорядку, боротьби зі злочинністю охорони громадського порядку на території столиці за І півріччя 2019 року".

"За перше півріччя цього року до гарячої лінії поліції 102 надійшло 720 тисяч заяв, 140 тисяч з яких були питаннями інформаційного характеру. З них 440 тисяч заяв були зареєстровані на інші події. І відредаговано, куди виїжджали наряди поліції, було 340 тисяч – це приблизно 1800 виїздів на добу. До Єдиного реєстру внесено 28 тисяч 900 заяв – це на 4 320 заяв менше, ніж минулого року", – зазначає начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За словами Андрія Крищенка, незначні тенденції поліпшення показників помітна лише у кількох видах злочинів. Це стосується зменшення навмисних вбивств на 14 % - минулого року їхня кількість сягала 47, наразі менше 33, тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками.

Продовжується тенденція покращення розбійних нападів та пограбувань, яких стало майже на 400 менше, ніж минулого року. Також, станом на сьогодні, зменшилося крадіжок квартир майже на 800, а це практично 25 %.

Розкрито лише 25 % справ

Втім, загальна ситуація залишає бажати кращого – історії про нахабне викрадення сумок з машин чи на вулицях міста традиційно продовжують з'являтися.

"Щоденно, в середньому, нами реєструється 160 злочинів на добу. Рівень злочинності на 10 тисяч населення по Києву встановить 99 злочинів – у 2018 році ж ця цифра дорівнювала 113. Це ми враховуємо, якщо брати статистичні дані, що у місті проживає 3 млн громадян, але якщо більше, там будуть інші цифри. Тому що ми розуміємо, що в столиці проживає ще десь на мільйон більше", – повідомляє начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві.

Та от розкриття злочинів становить 25 %, що на 1 % менше, ніж за півріччя 2018 року. Слідчими розслідувано і відправлено до суду майже 7900 кримінальних проваджень.

Найбільша кількість серед розкритих злочинів - це навмисні вбивства із позначкою у 95 %. Серед них є і резонансні справи, відомі по всій Україні.

"Це – вбивство громадянина Кисельова в Дніпровському районі, застреленого в салоні авто. Було затримано килерів, які готували ще одне навмисне вбивство – до того ж, у них була викрадена картина з музею Франції. Загалом, закінчено і направлено до суду 31 кримінальне провадження", – говорить Андрій Крищенко.

Бомблять автіки та полюють на авто

Найбільша частина злочинів, яка скоюється на території Києва, саме майнової спрямованості: це крадіжки, грабежі, викрадення машин.

Як відзначив начальник Нацполіції Києва, щодня до столиці приїжджає близько 700 тисяч людей з інших міст. До того ж, як ми знаємо, в мегаполісі проживають десятки тисяч мешканців з інших регіонів та країн. І, як виявилося, це стає причиною не тільки величезних заторів та тисняви на зупинках.

"Іноземними громадянами вчинено майже 400 злочинів. Здебільше, це – громадяни Росії, Грузії, Азербайджану, Молдови та інших держав. Тому нами було проведено ряд профілактичних операцій, в результаті яких 300 особам з Кавказького регіону призупинено посвідку на проживання в Україні, примусово видворено з держави. Щотижня ми по 2 – 3 групи затримуємо", – наголошує Андрій Крищенко.

Що ж стосується, напевно, найактуальнішого нині питання викрадення авто, то воно теж плавно, але просувається. За словами начальника столичної поліції, впродовж останніх півроку було затримано 9 злочинних груп у кількості 21 особи – вони підозрюються і обвинувачуються у розслідуванні 83 кримінальних правопорушеннях.

Як підкреслив начальник Нацполіції Києва, нині спостерігається тенденція незначного зменшення незаконних заволодінь транспортними засобами – зараз це 417 автівок, а у 2018 році їх було 500. Та більшість киян вірить у кардинальні зміни з приходом нового уряду.

А ми й надалі слідкуватимемо за розвитком цих подій. Тож про подальші зміни читайте на порталі Знай.ua.