Верховна Рада, синагога, лікарні, навчальні заклади та станції метро – перелік об’єктів, які останнім часом "мінують" у Києві хулігани, значно розширився. Та й частота надходження повідомлень помітно збільшилася. Тільки впродовж останнього кварталу "псевдомінери" спровокували майже 140 виїздів спецслужб у різні локації міста. Як виявилося, разом із обігом незаконної зброї фіктивне мінування входить до топу найактуальніших проблем столиці. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

За квартал – 137 правопорушень зі зброєю

Найгостріші питання були озвучені в ході засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку під час звітування про стан виконання Міської цільової комплексної програми профілактики та протидії злочинності "Безпечна столиця".

"Значно збільшився обсяг нелегального обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Протягом першого кварталу зареєстровано 137 відповідних кримінальних правопорушень – це на 17 % більше, ніж за цей період в минулому році. Повідомлено підозру за 75 кримінальними правопорушеннями", – зазначає начальник Управління з питань взаємодії з правоохоронними органами по забезпеченню правопорядку та муніципальної безпеки КМДА Олег Куявський.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

А от незначне покращення помітне у кількості тяжких злочинів.

"В Києві відбувається тенденція до зниження кількості кримінальних правопорушень. Згідно з даними ГУ Нацполіції в м.Києві, впродовж першого кварталу вчинено на 5 % менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період минулого року – зокрема, тяжких та особливо тяжких злочинів", – розповідає Олег Куявський.

За місяць двічі евакуювали мерію

Глобальним нашестям наразі є і псевдомінери, які останнім часом не залишають столицю у спокої.

"Впродовж 3 місяців відпрацьовано 138 фактів анонімних повідомлень про мінування, з яких розкрито 57 і встановлено 49 псевдомінерів. Строк покарання передбачає до 6 років ув’язнення", – відзначає начальник Управління з питань взаємодії з правоохоронними органами по забезпеченню правопорядку та муніципальної безпеки КМДА.

Дії таких телефонних хуліганів завдають чимало клопотів не тільки оперативним службам, а й сотням людей, які вимушені швидко реагувати та евакуюватися. Та коли "мінується", скажімо, станція метро – це справа одна, а ось коли медперсоналу доводиться якомога швидше вивезти важко хворих на двір – це вже з області жарту переростає у відкрите знущання.

Власне, і будівля київської мерії була двічі "замінована" за останні кілька тижнів.

"Це величезна громадська шкода – вони зривають заходи громадські і політичні. Двічі за минулий місяць доводилося евакуйовувати Київраду. Тож Ви повинні взяти це питання на контроль і відстежити розгляд кримінальних справ, щоб відзвітувати киянам про те, що псевдомінери отримують реальні вироки", – підкреслює депутат Київради Андрій Осадчук.

За проханням секретаря Постійної комісії, звіт із інформацією про покарання телефонних хуліганів узгодили на вересень. Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що кияни вимагають терміново звільнити Кличка: відповідна петиція на сайті КМДА вже збирає голоси.

Також Знай.ua повідомляв, що Кличко створює вибухонебезпечну ситуацію: мер "грається" з темою, яка розірве і Київраду, і депутатів.