Серйозне поранення 3-річної дитини на недобудованому дитмайданчику, що
днями сталося у Дніпровському районі, набуло чималого резонансу серед киян. Халатність та недбалість комунальників перетворила місцевий двір у небезпечний жахаючий об'єкт із купою розбитого скла, викорчуваних дерев та гострого булижників. Та замість оперативного виправлення ситуації, в столичній мерії обійшлися 10-хвилинним обговоренням проблеми на постійній комісії Київради з питань екологічної політики. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Замість лавочок та газонів - вбивчий мотлох
Третій рік поспіль мешканці будинку № 16 по вул. Віфлеємській та прилеглих до нього вимушені миритися з повним ігноруванням міської влади. Замість обіцяного скверу, який мали зробити ще у 2017 році, тамтешні діти ризикують здоров'ям в своєму ж дворі. Клумби та ігрові локації тут замінили купи скла, шматки асфальту та величезні ями від викорчуваних дерев.
А залишився цей "подарунок" після знесення тамтешньої огорожі. І навіть після того, що сталося з постраждалою дівчинкою, виконавці цих "робіт" так і не відреагували - на ділянці ніхто не прибрав та навіть не огородив жодними попереджуючими знаками чи то стрічками.
"Третій рік поруч з нашою дитячим майданчиком варто демонтоване спортивне поле і розтягнутий сквер. Тамтешній паркан демонтували і відвезли разом з лавочками та урнами, а камені, бите скло і шматки асфальту залишили. Саме тут і розпорола ніжку моя донечка, якій зараз 3, 5 роки – в такому небезпечному безладі для серйозного поранення і кількох секунд достатньо. Хірург в операційній з рваної рани дістав осколки скла і наклав 5 швів!", – розповідає батько постраждалої дівчинки Олексій Халявінський.

Аби не наражати на небезпеку власних дітей, батькам доводиться ходити у інші мікрорайони, сквери та парки. Але ж не завжди така можливість є. В результаті ця ділянка стала місцем постійного отримування саден та поранень малюків.
"У 2016 році йому надали статус скверу із метою недопущення будівництва на цій території, а в 2017 році були виділені кошти на проведення благоустрою. Зараз там захаращена територія будівельним мотлохом. Чи це розкрадені кошти, чи це піар? Якщо так, то він повністю негативний. Хто винен у цьому? Ми, як депутати, рішення прийняли. Які важелі, взагалі, існують?", - зазначає місцевий депутат Київради Олексій Новіков.
Окрім знесення тамтешніх лавочок ще кілька років тому, по суті, не було нічого зроблено. Другим же кроком стало знесення існуючої огорожі та, як наслідок, залишений небезпечний безлад.

Обіцянки продовжуються: цього разу вкладуть 4 млн
Незважаючи на те, що в попередні роки керівництво "Київзеленбуду" щоразу обіцяло от-от здійснити всі роботи та облаштувати обіцяний сквер, нинішній в.о. директора стверджує, що жодної інформації з цього приводу не має.
"На вул. Віфлеємську, 16 та Тампере виділено 4 млн грн в цьому році. Все це узгоджено, укладено договір. Підрядник проводить демонтаж, а на будівельних об'єктах прогулянка з дітьми суворо заборонена. Інформація за 2017 - 2018 роки в мене наразі немає", - відповіла в.о. генерального директора КО "Київзеленбуд" Наталія Бєлоусова.
Аби прояснити ситуацію, і жителі з сусідніх будинків, і, власне, місцевий депутат весь цей час надсилають звернення до різних інстанцій. Та усі відповіді приходять "заднім числом".
"Найцинічнішою була відповідь заступника генерального директора "Київзеленбуд", Володимира Ляховича: "... Наразі об'єкт включено до Програми економічного розвитку міста Києва на 2018 рік. При надходженні фінансування роботи по скверу повінні буті проведені у 2018 году". Ця відповідь мені прийшла в лютому 2019 року! Тобто в 19-му році нам обіцяють, можливо, щось зробити у 18-му?! Бюрократичний шлях нас завів у глухий кут", – говорить Олексій Халявінський.

Громадськість висловить наболіле на виборах голови КМДА та депутатів
Намагаючись з'ясувати хід здійснених заходів, голова комісії підкреслив, що за відсутність реакції і відповідних дій кияни "відзначать" на майбутніх виборах і міському голові, і безвідповідальним депутатам.
"Напишіть депутатський запит. Якщо відповіді немає, у разі чого, є міський голова, який повинен реагувати. Якщо ж немає, значить громадськість буде робити відповідь відповідним голосуванням за того міського голову чи за тих депутатів, які не виконують обов'язки. Хоча депутат не може сьогодні впливати на роботу виконавчого органу. Ті важелі, що в нас є, - це звернення, далі вже робота виконавчого органу", - відзначає голова Постійної комісії Костянтин Яловий.
В результаті ж обговорення так і залишилися звичайною дискусією. Фінальним "акордом" стало доручення головою комісії Наталії Бєлоусовій прийти на наступне засідання із розгорнутою відповіддю на усі ці питання.
"Було б добре почути інформацію і щодо інших скверах, які мали б вже бути облаштованими, але, на жаль, так і не були створені. На які були виділені кошти або проголосовані. Аби ми почули відповідь на питання, чому не зроблено, де підрядник підвів тощо. Щодо фінансування, надайте дані за останні 3 роки", - наголосив Костянтин Яловий.
Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.