Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" уже вжило необхідних заходів, щоб підготувати системи водопостачання Дніпра до можливих перебоїв з електрикою. Про це в ефірі ДніпроTV розповів головний інженер підприємства Юрій Рескаленко.

Він зазначив, що в попередні роки компанія забезпечила станції водопостачання генераторами, що дозволило дещо покращити ситуацію.

Питна вода / фото: Pixabay
Питна вода / фото: Pixabay

"Цьогоріч на підвищувальних насосних станціях встановлювались додатково автоматичні системи для перезапуску в разі відключень. Також є перші кроки встановлення автоматичних станцій, які переключаються до резервного живлення, і при відновленні електропостачання автоматично перезаряджає його" - розповідає Юрій Рескаленко.

Однак, враховуючи специфіку споживання енергії, забезпечити високовольтні насосні станції генераторами було досить складно. Це пов’язано з тим, що ці станції мають значні потреби в електриці, тому їх забезпечення стало непростим завданням.

Популярні новини зараз
Скасування ВЛК та документи онлайн: в Україні хочуть кардинально змінити правила військового обліку Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався
Показати ще

"Перший раз, коли виник перший блекаут, усі думали, що достатньо лише закупити достатньо кількість генераторів, запустити їх, і вся система буде працювати. Але коли з’явилися графіки відключення світла, ми зіткнулися із новою проблемою: забезпечити ці генератори також кількістю кваліфікованого персоналу дуже складно. Тим паче відерній і нічний час – потрібно дуже багато техніки і людей, які зможуть фізично під’їхати, переключити схему підключення і потім запустити той генератор. А також потрібно бути з ним під час роботи генератора, вчасно відключити і переключити схему назад. Це дуже складно насправді" - каже головний інженер КП

Юрій Рескаленко підкреслив, що досвід, отриманий під час минулих зим, дав можливість краще зрозуміти, що саме потрібно змінювати для підтримки стабільного водопостачання в цьому сезоні.

Тарифи на воду / фото: Pinterest
Тарифи на воду / фото: Pinterest

"Тобто є обладнання низьковольтне, яке може працювати від будь-якого генератора. А є високовольтне обладнання, яке дуже довго потрібно міняти, це ціла реконструкція. Тому для внутрішніх потреб забезпечені всі станції, а високовольтні генераторами забезпечити неможливо. У 2022-2023 роках було закуплено 144 генератори" - додав Юрій Рескаленко.

Це означає, що, незважаючи на готовність, є певні обмеження в ресурсах, які можуть ускладнити процес очистки води та її подачі в домівки. Ситуація залишається під контролем, і підприємство готове реагувати на будь-які виклики, щоб забезпечити мешканців міста необхідними ресурсами.

Раніше ми повідомляли, якими будуть квитанції за газ, світло та воду у кінці 2024 року?

Відключення води та тепла можна уникнути- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, комунальники терміново попередили українців про бойлери.