Під час воєнного стану в Україні держава може вилучати автомобілі для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Проте ця норма не поширюється на громадян, які мають лише один транспортний засіб — їх авто не можуть мобілізувати.

Згідно із законом №10449 про мобілізацію та проходження військової служби, військово-транспортний обов'язок стосується центральних і місцевих органів влади, державних установ, підприємств, а також громадян, що володіють кількома транспортними засобами.

Машина на користь ЗСУ опинилася у продажу, фото: Facebook
Машина на користь ЗСУ опинилася у продажу, фото: Facebook

Вилучати автомобілі мають право співробітники ТЦК, СБУ та ГУР за рішенням місцевих державних адміністрацій, оформленим відповідними розпорядженнями.

Процедура вилучення авто включає складання акта прийняття-передачі, в якому вказують технічний стан, залишкову вартість і деталі, що дозволяють ідентифікувати автомобіль.

Після закінчення воєнного стану і оголошення демобілізації транспортні засоби мають повернути власникам протягом 30 днів. Якщо повернути авто неможливо, Кабінет Міністрів визначає порядок компенсації.

Популярні новини зараз
"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Авто для ЗСУ
Авто для ЗСУ

Існують обмеження щодо використання мобілізованих автомобілів: їх не можна відправляти за межі України, передавати у власність іншим особам, надавати в оренду або використовувати як заставу.

У разі пошкодження автомобіля під час мобілізації власник може звернутися до ТЦК для отримання компенсації. Для цього необхідно подати заяву з актами прийняття-передачі і повернення авто, а також звітом про оцінку майна. ТЦК повинні розглянути заяву і прийняти рішення щодо виплати компенсації протягом 10 робочих днів.

Нагадаємо, після походу до ТЦК не звільняють: як зберегти робоче місце та зарплату

Раніше ми писали про те, що заходи мобілізації посилюють: українців попередили

Крім того, Знай.ua повідомляв, генерал-майор розповів, чи допоможе операція ЗСУ на Курщині все таки зупинити росіян на Донбасі