В Україні влада ухвалила рішення, що деяким категоріям побутових споживачів заборонено відключати електроенергію за борги. Зокрема, це стосується малозабезпечених та вразливих груп населення.
До таких категорій належать багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю I або II групи, утримувачі дитячих будинків сімейного типу, сім'ї з понад трьома прийомними дітьми, мешканці квартир з особами, які залежать від електромедичних пристроїв, а також люди, які доглядають за дітьми з інвалідністю або особами з травмами, отриманими в дитинстві.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Для цих категорій надається підтримка, включаючи обслуговування поза чергою та пріоритетне відновлення електропостачання після аварій. Вони також можуть укласти угоду про реструктуризацію боргів без нарахування пені за прострочення.

Щоб зменшити витрати на електроенергію, українці можуть скористатися новими тарифами. З 1 червня 2024 року встановлена єдина вартість електроенергії для населення на рівні 4,32 грн за кВт-год, що діятиме щонайменше до кінця квітня 2025 року.

Борги за комуналку
Борги за комуналку

Для споживачів з електроопаленням у період з 1 жовтня по 30 квітня діятимуть знижені тарифи: при споживанні до 2000 кВт-год на місяць – 2,64 грн за кВт-год, а понад 2000 кВт-год – 4,32 грн за кВт-год.

Популярні новини зараз
Готуємо каністри: в Україні очікується різке зниження цін на бензин та солярку Українців закликали виходити на пенсію пізніше – сил вистачить Зміни у військовому обліку – чого чекати українцям І ви це їсте: українців шокували відео про те, як насправді роблять шинку
Показати ще

Зонні коефіцієнти для багатозонних лічильників залишаються без змін, і власники двозонних приладів обліку продовжать платити менше за електроенергію, спожиту в нічний час.

Нагадаємо, питання на десятки тисяч: адвокат відповів, чи можуть списати борги по комуналці під час війни

Раніше ми писали про те, що почалося: комунальники оголосили перші тарифні зміни на 2025 рік

Крім того, Знай.ua повідомляв, борги по зарплатам зростають: топ українських компаній, які найбільше обдурили своїх співробітників