В Одесі йде справжня "комунальна війна" між муніципальними ЖКСами та приватними керуючими компаніями, які не можуть поділити між собою контроль над багатоквартирними будинками. В результаті страждають звичайні одесити, які виявились заручниками цієї битви за вплив.

Наприклад, будинок на Малій Арнаутській, 3 – це звичайний одеський дворик із двадцятьма квартирами, половина з яких пустує, розповідає Думська. У 2023 році муніципальний ЖКС «Фонтанський», який обслуговував будинок, вирішив піти і запропонував мешканцям перейти під крило приватної компанії «Центр».

Пенсіонерка на вулиці
Пенсіонерка на вулиці

Люди, розчаровані у роботі ЖКС, погодилися, і спочатку все йшло чудово – двірник регулярно прибирав, дахи сараїв почистили, навіть планували замінити вікна у під'їзді. Але в червні 2024 року мешканці раптом отримали платіжки… від того самого «Фонтанського», який начебто пішов.

Як з'ясувалося, «Фонтанський» повернувся за рішенням суду, а компанія «Центр», що управляє, збанкрутувала. Але проблема – мешканці не підписували нових договорів з ЖКС і повертатися до старих порядків не захотіли. Вони просто перестали платити, і тут розпочався справжній комунальний терор.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Платіжка
Платіжка

Спочатку їм відключили світло у під'їзді, пославшись на борги. Потім, коли в будинку прорвало стару трубу, комунальники відрубали воду і відмовилися щось робити, доки мешканці не підпишуть нову угоду. У результаті після кількох днів без води в спеку люди здалися і підписали все, що їм запропонували.

Але на цьому все не закінчилося – за усунення аварії зажадали ще й додаткову плату по 500 гривень із квартири.

Схожа історія сталася і з мешканцями будинку на вулиці Артура Савельєва, 15. Там ЖКС «Фонтанський» теж відмовився від будинку у 2022 році, запропонувавши мешканцям обрати між створенням ОСББ та управлінням приватної компанії «Сервіс плюс». Мешканці обрали останнє, і все було добре, доки у березні 2024 року знову не з'явилися платіжки від «Фонтанського», з новими, вищими тарифами.

Багатоповерхівка. Фото: Блог про самостійні подорожі.
Багатоповерхівка. Фото: Блог про самостійні подорожі.
Багатоповерхівка. Фото: Блог про самостійні подорожі.

Багато людей відмовляються повертатися під управління ЖКС та не платять, хоч і бояться наслідків. Особливо страшно літнім – пенсіонери побоюються втратити житло чи пільги. За словами експертів, комунальники активно використовують тиск, у тому числі надсилаючи листи до пенсійного фонду із повідомленнями про борги, що призводить до позбавлення пільг.

За законом, якщо ЖКС знову стає компанією, що управляє, потрібно провести збори мешканців і підписати нові договори. Однак ЖКС вже нараховує платежі, хоча вони не мають офіційного підтвердження прав на управління.

Департамент міського господарства та мер радять платити ЖКС, але не пояснюють, на якій підставі. Експерти рекомендують з'ясувати, хто насправді керує будинком, та звертатися за допомогою до адвокатів. Водночас правоохоронці не горять бажанням втручатися у цю суперечку, ймовірно розуміючи її безперспективність та складності.

Нагадаємо, зайві куби у платіжці – "заслуга" вашого лічильника: водоканальники попередили кожного

Раніше ми писали про те, як отримати "зимову субсидію" від благодійників: на тверде паливо, комуналку та інші потреби

Крім того, Знай.ua повідомляв, комунальники затвердили нові ціни на дві послуги