В Україні влада хоче знайти додаткові гроші на ЗСУ за рахунок підвищення податків. Влада також має при цьому розуміння, що такі дії стримуватимуть зростання доходів, економічне відновлення і нестимуть ризики для макрофінансової стабільності. Проте, як стверджується, іншого шляху на даний момент немає.

Про це заявив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Українські захисники, фото: Facebook
Українські захисники, фото: Facebook

За його словами, інакше країна зіткнеться зі значним дефіцитом коштів на поточний утримання армії, "що почне різко заглиблюватись до кінця року".

"Видатки на сектор безпеки та оборони становлять щонайменше 180 млрд грн на місяць (тоді як у бюджеті враховано 140 млрд грн/міс). Уже зрозуміло, що ці видатки точно не зменшуватимуться в другій половині року за умови інтенсивних бойових дій і розтягування лінії фронту", - повідомив Гетманцев.

Популярні новини зараз
Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів
Показати ще

Верховна рада приймає закон
Верховна рада приймає закон

При цьому він підкреслив, що сам розрив у військових витратах виник у зв'язку з низкою причин. Зокрема через:

- затримок із мілітарними поставками від партнерів на початку року;
- менших планових видатків, "облікованими під час прийняття бюджету цього року".

"Усі великі війни фінансуються з трьох джерел: внутрішні доходи (податки), запозичення, допомога партнерів. Поточний утримання військ ми фінансуємо виключно за рахунок внутрішніх ресурсів. Умовно – це податки та ОВДП. … Тому інших варіантів, ніж погодитись із пропозицією Кабміну підвищити окремі податки, збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що, зокрема, може передбачати емісію НБУ, особисто не бачу", – пояснив нардеп.

Зростання податків в Україні відтягувалося

Водночас, нагадав він, досі Україна уникала суттєвого підвищення податків. Зокрема, за рахунок того, що у 2024 році певний резерв було отримано після:

- введення податку на надприбутки банків;
- зарахування військового ПДФО у повному обсязі до держбюджету;
- де-тінізації.

"Втім, цей резерв все одно не закриває всієї потреби в обороні, і він уже врахований у розрахунках", - визнав Гетьманцев.

Усім українцям кардинально підвищать податки

Нагадаємо: Кабмін затвердив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроект щодо підвищення податків. Зокрема, документ передбачає:

- військовий збір запропонують збільшити з 1,5% до 5%, а також зобов'язати фізосіб-підприємців (ФОП, укр. "ФОП") для його сплати (за різними ставками залежно від групи);

- військовим збором обкладуть торгівлю нерухомістю та авто.

Військовий збір хочуть запровадити і на нерухомість. Платитимуть продавці – по 5% доходу від реалізації одного об'єкта протягом року.

Виплати військовим, скріншот: YouTube
Виплати військовим, скріншот: YouTube

У разі придбання легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації України, тобто. нових авто "із салону" доведеться заплатити 15% від вартості машини. Це стосуватиметься як фізичних осіб, так і підприємств, установ та організацій. Винятком стануть лише випадки забезпечення легковими автомобілями осіб із інвалідністю.

Остаточне рішення прийматиме вже парламент, і там обіцяють, що це станеться незабаром. Загалом до держбюджету планують залучити 140 млрд грн.

Нагадаємо, до літра плюс 10 грн: як в Україні з 1 вересня зміняться ціни на солярку, газ та бензин.

Раніше повідомлялося, влада вирішила захистити від ожиріння і діабету: піднімуть ціни і змусять більше платити.

Також, в Україні ціни на бензин АЗС зібралися підвищувати одразу на 8 грн: коли на водіїв чекатиме подорожчання.