В Україні сім'ї, де ростуть троє та більше дітей, можуть отримати спеціальний статус багатодітної сім'ї. Цей статус дає низку переваг як для батьків, так і для дітей.

Для того, щоб оформити статус багатодітної сім'ї, потрібно подати заяву та надати кілька документів. Це включає фотографії, копії свідоцтв про народження дітей та інші. Повний список тут.

Одним із головних бонусів для багатодітних сімей є щомісячні виплати на дітей. Наприклад, у 2024 році сім'ї отримують допомогу на третю та кожну наступну дитину до шести років. Ці виплати враховуються під час розрахунку субсидій та інших пільгових програм.

Дитина, сім'я / фото: Pixabay
Дитина, сім'я / фото: Pixabay

Окрім фінансової підтримки, діти із багатодітних сімей мають право на:

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще
  • безоплатне отримання ліків,
  • щорічний медичний огляд,
  • диспансеризацію,
  • переважне обслуговування у медичних закладах,
  • право на безкоштовний проїзд різними видами громадського транспорту.

Важливо відзначити, що отримання статусу багатодітної сім'ї не включає дітей, які перебувають під опікою або піклуванням, а також не поширюється на сім'ї, де батьки не перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Багатодітні сім'ї в Україні можуть отримувати пільги на комунальні послуги, якщо їхній дохід не перевищує певної суми. 2024 року це становить 4240 гривень на місяць на одну особу.

Вагітність, сім'я / фото: Pixabay
Вагітність, сім'я / фото: Pixabay

Щоб оформити ці пільги, сім'я має звернутись до Пенсійного фонду України. Це можна зробити різними способами: відвідавши сервісний центр ПФУ, надіславши документи електронною поштою або подавши заяву онлайн через спеціальні портали.

Для отримання пільг необхідно надати кілька документів, включаючи заяви, копії паспортів усіх членів сім'ї, довідки про доходи та інші підтверджуючі документи.

Якщо пільги вже були оформлені раніше та потрібно лише продовжити їх, потрібно надати відомості про доходи та відповідні документи.

Нагадаємо, тисячі українських біженців у Британії під загрозою бездомності та експлуатації

Раніше ми писали про те, що третя хвиля безкоштовних продуктів почалася: куди йти і що з собою мати

Крім того, Знай.ua розповідав, як не залишитися без копійки на старості: все про добровільні пенсійні внески