Міністерство енергетики України офіційно спростувало чутки про експорт електроенергії за кордон. У відповідь на поширені міфи, заступник міністра енергетики Микола Колісник заявив, що Україна не продає електроенергію іншим країнам і не планує цього робити в найближчий час.

В ефірі телемарафону "Єдині новини" Колісник наголосив, що всі повідомлення про експорт електроенергії є фейковими і належать до ворожих інформаційно-психологічних операцій (ІПСО).

"Експорту немає, не відбувається і не планується. І кількість таких ворожих ІПСО, вона досить значна, і, звісно, Міненерго виступає з офіційними повідомленнями", — зазначив він.

Ринок електроенергії необхідно вводити своєчасно
Ринок електроенергії необхідно вводити своєчасно

Міненерго закликає громадян України користуватися виключно офіційними джерелами інформації. Найдостовірнішу інформацію можна знайти на сайтах міністерств або операторів систем розподілу електроенергії (обленерго).

За словами Колісника, ситуація в українській енергосистемі залишається складною. Споживання електроенергії в країні збільшується, що вимагає додаткових ресурсів для покриття потреб. Зараз Україна імпортує електроенергію з країн-сусідів, таких як Словаччина, Румунія, Молдова та Польща. Також залучається аварійна допомога для покриття внутрішнього попиту.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

На запитання щодо можливих полегшень у відключеннях світла на вихідні, Колісник пояснив, що існують певні обмеження. Об’єкти критичної інфраструктури та підприємства, які контрактують до 80% своєї електроенергії через імпорт, не підпадають під графіки обмеження потужності.

"Ми закликаємо промисловість використовувати наданий Кабміном інструмент імпорту електроенергії. Це допомагає як максимально використовувати потужність на комерційній основі, так і допомагає енергетикам збалансувати енергосистему та раціонально розподілити електроенергію для всіх споживачів", — додав Колісник.

Нагадаємо, Це було ще не спекотно: Україну накриє небезпечна температура

Раніше ми розповідали, що Світло українцям відключають неправильно, але перевірять лише 5-6 областей

Також, Платити доведеться на 60-80% більше: яка комунальна платіжка значно збільшиться