На цей час є кілька законопроєктів щодо збільшення акцизів – на тютюн, спиртне та бензин. Ці товари, безперечно, зростатимуть у ціні. Яким може бути подорожчання, йдеться у матеріалі видання "Апостроф".

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин нагадав, що в Україні готуються підняти акцизи одразу на три категорії товарів. Однак він поки не може дати точний прогноз щодо темпів подорожчання.

Ціни на цигарки. Фото: скрін youtube
Ціни на цигарки. Фото: скрін youtube

"Є три законопроєкти щодо збільшення акцизів - на алкоголь, тютюн та паливо. Ось позиції, на які однозначно зростатиме ціна", - заявив експерт.

Також у планах уряду підняти ставку ПДВ із 20 до 23%. За словами фахівця, це призведе до подорожчання товарів та послуг на 3%. Однак ще не ясно, коли можуть бути реалізовані ці плани. Також немає чітких термінів запровадження нових акцизів на тютюнові вироби та алкоголь.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Водночас із паливом ситуація більш-менш зрозуміла. Попередньо підвищені акцизи почнуть діяти вже з вересня.

Олег Пендзин прогнозує, що роздрібні ціни на дизельне пальне та бензин зростуть приблизно на 1-2 гривні. Якщо нині середня вартість бензину А-95 близько 57 гривень, то до кінця 2024 року цінник може піднятися й до 60 гривень за літр.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, наслідки відчують не лише водії: чого чекати після підвищення акцизів на пальне.

Також наш портал інформував, улюблені напої незабаром стануть не по кишені – новий податок має змінити звички українців.

Крім того, ми писали, ціни зростуть на 9,5%, зарплати вище не буде, соцвиплат – також: Кабмін ухвалив рішення.