В Україні зменшили посіви під гречку, якщо порівнювати із 2023 роком. Через це очікується зростання цін на стратегічно важливу крупу. Яким може бути подорожчання, йдеться у матеріалі "Суспільного".

Українські фермери відмовляються від посіву гречки через нерентабельність. Наприклад, на Кіровоградщині площа посівів під культуру скоротилася більш ніж у 2,5 раза, якщо порівнювати з минулим роком.

Супермаркет, крупи. Фото: скриншот YouTube
Супермаркет, крупи. Фото: скриншот YouTube

"В середньому площа посівів гречки не змінювалася десятиліттями — 1,6 тисячі гектарів. У 2023 році на фоні ажіотажу, який був пов’язаний з ціною на цю культуру у 2022 році, господарства посіяли більше — 2,7 тисячі гектарів", - каже керівник обласного департаменту агропромислового. розвитку Валерія Фурманова

Що буде з цінами

Торішні запаси гречки скорочуються, а нового врожаю поки що немає, тож гречана крупа в українських магазинах уже зросла в ціні приблизно на 1,5-2 гривні. В той самий час на продукт немає такого ажіотажу, як на початку повномасштабної війни. З того часу крупа подешевшала приблизно втричі.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Супермаркет, крупи: фото Знай.ua
Супермаркет, крупи: фото Знай.ua

Голова Міжнародної асоціації виробників гречки Микола Малієнко прогнозує, що через скорочення посівів подорожчання крупи відбудеться вже восени. За його підрахунками, кілограм гречки збільшиться у вартість приблизно на 15%, тобто десь на 4 гривні.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, не рекорд, але дорого: в Україні супермаркети оновили ціни на малину, смородину та лохину.

Також наш портал інформував, ціни пригнічують апетит: супермаркети змінили вартість сосисок, ковбасок та бекону.

Крім того, ми писали, соняшникова олія, гречка та хліб несподівано подорожчали: як змінилися ціни у супермаркетах.