В Україні прискорилося зростання споживчих цін. У серпні та наступні місяці спостерігатиметься жваве зростання цін на продукти. Про це йдеться у інфляційному звіті Національного банку України.

У червні показник річної інфляції досяг позначки 4,8%. В той самий час зростання споживчих цін прискорилося і досягло 2,2%.

Продукти. Фото: скрін youtube
Продукти. Фото: скрін youtube

Ціни на продукти та товари збільшуватимуться, зокрема через подорожчання електричної енергії, а також коливань на валютному ринку. Ця тенденція зберігатиметься протягом найближчих місяців, зокрема серпня.

"Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці насамперед через збільшення видатків бізнесу, зокрема на оплату праці та електроенергію, а також вичерпання ефектів значних минулорічних урожаїв та очікуваного підвищення акцизів", - йдеться у повідомленні НБУ.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У Нацбанку зазначили, що у червні прискорилося зростання цін на сири та олію через активізацію експорту молочних продуктів та подорожчання сировини. Також стрімкіше почали дорожчати борошняні вироби через високі витрати на енергію та оплату праці. Водночас дещо сповільнилося зростання цін на м'ясні продукти завдяки вторинним ефектам від подальшого відновлення у тваринництві.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, генератори змушують магазини піднімати ціни: що подорожчає вже у вересні.

Також наш портал інформував, ціни пригнічують апетит: супермаркети змінили вартість сосисок, ковбасок та бекону.

Крім того, ми писали, полиці у магазинах спорожніють? Чому хліб може стати дефіцитним продуктом.