Ситуація в енергетичному секторі України може суттєво покращитися до кінця липня, що призведе до рідших відключень електроенергії. Причиною цього стане введення в експлуатацію відремонтованих енергетичних об'єктів. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 9 липня.

За словами Шмигаля, ситуація з енергопостачанням залишається важкою через наслідки обстрілів та спеки. Однак до кінця липня ремонтні роботи на ряді генераційних об'єктів мають бути завершені, що дозволить збільшити потужність енергосистеми і зменшити частоту відключень.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Для підвищення енергетичної стійкості уряд розробив низку заходів, спрямованих на залучення населення та бізнесу до активних дій. Ось деякі з них:

  • Українці зможуть отримати кредити до 480 тис. грн під 0% на 10 років для встановлення сонячних та вітрових установок, а також систем накопичення електроенергії.
  • Малий і середній бізнес може розраховувати на кредити до 150 млн грн на 10 років під 5-7-9% річних для встановлення газових електрогенераторів. На прифронтових територіях ставка буде знижена до 1-5% на перші два роки. З наступного року кредити на інвестиційні проєкти можна буде отримати під 5% річних.
  • ОСББ та ЖБК зможуть отримати кредити до 5 млн грн для встановлення сонячних панелей і теплових насосів. Після цього вони отримають 70% компенсації за державною програмою "ГрінДІМ".
  • Великий бізнес отримає можливість брати кредити на 5-7 років під 14-16% річних під заставу обладнання.

До Верховної Ради подано законопроєкти щодо скасування мита і ПДВ на імпорт енергетичного обладнання. Всі ці механізми планують запустити до 25 липня, що сприятиме прискоренню відновлення енергетичної інфраструктури.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Очікується, що такі заходи допоможуть стабілізувати енергетичну ситуацію в країні, що позитивно вплине на комфорт громадян та ефективність роботи бізнесу, зменшивши кількість і тривалість відключень електроенергії.

Нагадаємо, Українцям дадуть гроші на генератори та сонячні панелі — як забезпечити свою оселю електрикою і не залежати від графіків

Раніше ми розповідали, що У YASNO розповіли про нововведення для споживачів: збереже не одну нервову клітину

Також, Тарифи вимагає підвищувати МВФ: що чекає на українців