Коли в магазинах та на складах відключають світло та запускають генератори, ціни на продукти починають помітно зростати. Експерти кажуть, що на нас очікує підвищення цін: бакалія подорожчає на 15%, молочні продукти – на 30%, а м'ясо – на 20-25%. Це зростання відбуватиметься поступово, але пік очікується восени.

Особливо сильно страждає на молочну галузь, тому що для зберігання молочних продуктів потрібна постійна електроенергія.

Про це повідомляє Високий замок.

Вадим Чагаровський, голова "Союзу молочних підприємств України", пояснює, що і хліб може подорожчати через проблеми з електрикою, нестачею працівників та зростанням цін на зерно.

М'ясо, скріншот: YouTube
М'ясо, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Економічний експерт Артур Кленов зазначив, що українські супермаркети поки що намагаються стримувати ціни, скорочуючи асортимент товарів, що швидко псуються, і припиняючи співпрацю з дрібними постачальниками, у яких немає генераторів.

Ці постачальники або беруть кредити для придбання генераторів, або скорочують інші витрати. Збільшення цін розпочнеться із серпня-вересня.

На львівських ринках, де працюють генератори, м'ясо подорожчало вже на 5-10%. Продавці кажуть, що це лише початок, і з серпня ціна може зрости щонайменше на 20%.

Ціни на молоко, фото: khm.depo.ua
Ціни на молоко, фото: khm.depo.ua

Продавщиця ринку "Шувар" Ганна пояснює, що проблема не лише у генераторах. Через мобілізацію не вистачає фахівців, які забивають тварин, обробляють і фасують м'ясо. У м'ясних цехах тепер працюють переважно жінки, оскільки чоловіків стає дедалі менше.

Журналістка порівняла ціни на телятину на двох популярних ринках Сіхова. На ринку без генераторів м'ясо майже на сто гривень дешевше, ніж на ринку із генераторами. Незважаючи на відключення світла, товар на полицях ринків не залежується. Коли світло відключають на декілька годин люди йдуть за продуктами.

Раніше стало відомо про те, що багатоповерхівкам допоможуть із покупкою генераторів: скільки грошей обіцяють

Також наш портал повідомляв, що енергетики радять перестрахуватися: як правильно підготуватися до зими з відключеннями світла.

Не вклайтеся в 90 днів - повертайте гроші: нові правила установки генераторів