В українських містах і селах, через постійні обстріли російських окупантів, знову з'явилися перебої зі світлом. Це приносить великий дискомфорт у життя багатьох громадян. Однак купівля альтернативних джерел енергії та компенсація за придбання генераторів можуть полегшити життя українців.

Водночас подібні заходи можуть забезпечити громадян стабільним електропостачанням у критичні моменти.

Принаймні, на це розраховує Київрада, яка ухвалила відповідне рішення про збільшення допомоги.

Чоловік стоїть біля генератора
Чоловік стоїть біля генератора

Компенсація за купівлю генераторів: зміни для киян
Київрада повідомляє, що 4 липня було ухвалено рішення зробити більш лояльним Порядок відшкодування вартості незалежних джерел електроенергії. Зокрема, йдеться про збільшення суми відшкодування, особливо для багатоповерхівок. А вже по обіді стало відомо, що рішення щодо питання ухвалено, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки
Показати ще

"Більша поверховість житлового будинку та його площа визначають і більшу потребу в енергоспоживанні. А отже - необхідне більш потужне обладнання для заміщення електроенергії під час відключень, - сказав очільник міста Віталій Кличко.

Генератор, скріншот: Youtube
Генератор, скріншот: Youtube

Про кроки у відповідь просили будинкові громади. Адже зараз Київ компенсує лише 75% вартості обладнання. При цьому гранична сума допомоги становить 80 тисяч гривень за одиницю обладнання.

Генератори, фото: Київводоканал
Генератори, фото: Київводоканал

Сума компенсації за генератор для багатоповерхівок
Граничні суми компенсації за встановлення генератора для багатоквартирних будинків після введення нововведень становитимуть:

- будинки до шести поверхів - максимально 100 тисяч гривень,
- від семи до 16 поверхів - 200 тисяч гривень,
- від 17 поверхів - 300 тисяч гривень.

Водночас удосконалений порядок відшкодування стосуватиметься не лише ОСББ та ЖБК, а всіх багатоповерхових будинків столиці, де відповідне рішення ухвалять мешканці.

Наразі у столиці ОСББ та ЖБК мають право встановлювати в будинку альтернативні джерела живлення. Таких проєктів у місті вже понад 670. Однак не варто забувати і про штраф за шум генератора. Є чіткі норми, які заборонено перевищувати.

Нагадаємо, українцям ще раз підвищать тарифи на ЖКП: коли подорожчання.

Раніше повідомлялося, Пенсійний фонд припинив виплату субсидій: хто з 1 липня залишився без допомоги.

Також, несплачені рахунки за комуналку: кому з українців допоможуть розпрощатися з боргами.