З 1 липня 2024 року в Польщі скасовано програму допомоги українським біженцям "40+". Це означає, що приватні власники житла більше не отримуватимуть компенсацію за розміщення українців, які мають тимчасовий захист.

Як тепер знайти безкоштовне житло у цій країні, розповідає ukrainianinpoland.pl.

Від самого початку війни польський народ щиро приймав українських біженців, забезпечуючи їх житлом. Програма "40+" передбачала виплату компенсації у розмірі 40 злотих на день (приблизно 400 гривень) за кожного прийнятого біженця. Ця сума покривала витрати на проживання та харчування.

Біженці в Польщі. Фото: Youtube
Біженці в Польщі. Фото: Youtube

До 1 липня 2024 року програма діяла до 120 днів з моменту першого в’їзду біженця до Польщі, з подовженням терміну для вразливих категорій населення. Виплати отримували не лише власники квартир та будинків, але й готелі та гуртожитки.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації
Показати ще

Польське Міністерство внутрішніх справ і адміністрації пояснює, що скасування програми пов'язане з необхідністю переорієнтувати бюджет на внутрішні соціальні програми та економічний розвиток. Крім того, кількість заявок на компенсацію постійно зменшувалася, а в центрах колективного розміщення з’явилося більше вільних місць.

Безкоштовне проживання для біженців буде надаватися у колективних центрах під управлінням місцевої влади (воєводські управління). Держава продовжить фінансувати ці заклади.

Представники громадських організацій висловлюють стурбованість, адже багато українців у Польщі стикаються з фінансовими труднощами і не можуть дозволити собі оренду житла чи придбання базових речей.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Як знайти безкоштовне житло в Польщі?

  • Колективні центри: Місцеві влади пропонують безкоштовне проживання у колективних центрах протягом перших 120 днів. Вразливі категорії можуть залишатися довше безкоштовно, а інші біженці будуть сплачувати до 60 злотих на день (приблизно 600 гривень). Неповнолітні з виплатами у 800 злотих на місяць сплачуватимуть по 15 злотих на день.
  • Урядові ресурси: Польський уряд створив декілька порталів для допомоги українцям. На сайті Pomagam Ukrainie можна знайти інформацію про доступне житло та контакти місцевих адміністрацій.
  • Благодійні організації: Різні фонди та благодійні організації продовжують допомагати українцям знаходити безкоштовне житло.
  • Соціальні мережі: У групах на Facebook часто публікуються оголошення про безкоштовне житло. Приклади таких груп:

"Mam mieszkanie, dom, pokój dla Ukrainy"

"Pomoc dla Ukrainy"

"PODAJĘ DŁOŃ UKRAINIE"

  • Готелі та пансіонати: Багато невеликих готелів та пансіонатів, які отримують підтримку від міжнародних організацій, пропонують безкоштовне проживання без обмежень по термінах.

Нагадаємо, Попрацювали на болотах та повернулись додому: українські акторки, які не змовчали проти агресії

Раніше ми розповідали, Від шлюбу до статусу біженця – як українцям стати повноправними громадянами Польщі

Також, Біженцями у Чехії може зацікавитися поліція: як уникнути небажаного візиту