З 1 липня українці, які проживають у Польщі, зможуть подавати заявки на три види допомоги. Кожен із цих видів підтримки має свої умови та вимоги. Розберемося, хто може отримати ці виплати та що для цього потрібно зробити.

Допомога "Хороший Старт"

Ця одноразова виплата у розмірі 300 злотих допомагає батькам підготувати дітей до нового навчального року. Подати заявку можна з 1 липня через Установу соціального страхування (ZUS).

Виплата доступна батькам, опікунам, прийомним сім'ям, керівникам дитячих будинків та директорам навчальних закладів. Головне, щоб дитина навчалася у школі й була молодше 20 років (або до 24 років для дітей з обмеженими можливостями). Ця допомога не надається дітям, які відвідують дитячі садки чи дошкільні групи.

Дитячий садок
Дитячий садок

Популярні новини зараз
Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю Замість кількох виплат — одна: українцям платитимуть нову соціальну допомогу Субсидії призначатимуть за новими правилами: як зміняться комунальні пільги українців
Показати ще

Подати документи потрібно до 30 листопада, але краще зробити це до кінця серпня, щоб отримати гроші до 30 вересня. Заявки, подані пізніше, оброблятимуться протягом двох місяців.

Зробити це можна через додаток mZUS, платформу електронних послуг ZUS (PUE), портал Emp@tia або електронний банкінг.

Сімейна допомога та додаткові виплати

Ця допомога призначена на рік з 1 листопада до 31 жовтня наступного року. Подати заявку можна з 1 липня онлайн через портал Emp@tia або з 1 серпня у паперовій формі.

Сімейна допомога призначена для часткового покриття витрат на утримання дитини. Необхідно відповідати критерію доходу: не більше 674 злотих на особу або 764 злотих, якщо в сім'ї є дитина з інвалідністю.

Розміри виплат:

  • 95 злотих на дитину до 5 років,
  • 124 злотих на дитину від 5 до 18 років,
  • 135 злотих на дитину від 18 до 24 років.

Щоб не переривати отримання виплат, потрібно подати заявку до кінця серпня. Зробити це можна в адміністрації за місцем проживання.

Польські злоті, фото з відкритих джерел
Польські злоті, фото з відкритих джерел

Допомога з фонду аліментів

Ця допомога передбачена для тих, хто має право на аліменти, але не може їх отримати через те, що боржник не платить. Виплати призначаються на період з 1 жовтня до 30 вересня наступного року.

Подати заявку можна з 1 липня онлайн через портал Emp@tia або з 1 серпня у паперовій формі. До заяви потрібно додати довідку від виконавчого органу або заяву про безрезультатність стягнення аліментів. Максимальна сума допомоги - 500 злотих на місяць.

Хто може отримати допомогу?

  • Діти до 18 років (до 25 років, якщо навчаються у середній школі або університеті).
  • Діти зі значним ступенем інвалідності можуть отримувати допомогу безстроково.

Доход на одну особу у сім'ї не повинен перевищувати 1 209 злотих. Якщо цей поріг перевищено, діє правило "злотий за злотий", тобто допомога зменшується на суму перевищення.

Нагадаємо, Польща підвищує мінімальну зарплату: на скільки поповниться гаманець українців

Раніше ми розповідали, що Збирайте речі і повертайтесь, або живіть під мостом: українців у Чехії залишать без даху над головою

Також, Польща змінює візову політику — українцям розповіли, для кого зачиняться двері