Нова поправка до закону «Lex Ukraine» змінює правила перебування біженців. Згідно з новими правилами, навіть соціально вразливі особи повинні будуть самостійно знайти житло, через що багато українців у Празі можуть стати безпритульними.

З вересня сотні соціально вразливих українських біженців, які зараз проживають у бюджетному житлі Праги, ризикують залишитися на вулиці. До цієї групи входять люди з обмеженими можливостями, вагітні жінки, особи, що доглядають за дітьми до шести років, студенти та люди похилого віку. Вони покладаються на державну гуманітарну допомогу, яка становить від 2500 до 5000 чеських крон на місяць, що явно недостатньо для оренди житла в Празі.

Біженці з України, скріншот: Youtube
Біженці з України, скріншот: Youtube

Станом на кінець квітня у бюджетному житлі Праги проживало 1141 український біженець зі статусом уразливих осіб. Однак, з вересня, ці особи повинні будуть залишити своє тимчасове житло після 90 днів проживання, незалежно від їхньої соціальної вразливості. Це значно ускладнить їхнє життя і, можливо, залишить їх без даху над головою.

На 26 травня у Празі перебувало 90 636 українських біженців, з яких 58% - жінки, а чверть - діти до 18 років. Переважна більшість з них вже самостійно знаходять і оплачують житло, але вразливі категорії залишаються в особливо складному становищі.

Популярні новини зараз
Приймати ванну будемо тільки у свята: водопостачання може подорожчати майже вдвічі Гороскоп на тиждень 1-7 липня для всіх знаків Зодіаку: перевірка для Водоліїв, заборона для Скорпіонів та завершення Дів Без світла по 20 годин: мешканцям багатоповерхівок радять підготуватися до суворої зими Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."
Показати ще

Поправка до закону, яка скорочує період безкоштовного проживання до 90 днів без винятків, набере чинності з вересня. Це означає, що всі біженці повинні будуть шукати собі житло самостійно. Місцева влада та гуманітарні організації вже попереджають про можливий кризовий стан через масове виселення соціально вразливих біженців.

Нагадаємо. Українців у Німеччині женуть додому: мають зробити вибір

Раніше ми розповідали, що Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Також, Час збирати валізи і повертатись: серед поляків зростає невдоволення через підтримку українських біженців