В Україні все більшої популярності набирають квартирні сонячні електростанції (СЕС). Це комплекти із сонячних панелей, інверторів, кріплень, автоматичного керування та кабелів, до яких бажано додати акумулятори для ефективної роботи.

За словами Людмили Симонової та Сергія Следзя, для встановлення таких систем найчастіше обирають південні балкони, не затінені деревами. Особливо ефективні монокристалічні панелі, встановлені під кутом 35-40 градусів:

"Зазвичай сонячні СЕС ставлять на південному балконі, якщо, звичайно, цей балкон не затіняють дерева. Вибирають переважно найефективніші монокристалічні панелі, оскільки є обмеження за площею".

Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest
Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest

За наявності згоди мешканців можна встановити панелі на стінах або даху будинку, без необхідності отримання дозволів від енергонагляду, достатньо згоди ОСББ.

Популярні новини зараз
Як українцям дізнатися про наявність штрафу від ТЦК, та як його "оскаржити": завдання на 10 днів Українців масово позбавлятимуть водійських прав – нові обмеження торкнуться кожного третього Прийдуть до кожної квартири: в Україні стартували жорсткі перевірки від газовиків, можуть "відрізати" Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі
Показати ще

Вартість таких установок починається приблизно від 10 до 15 тисяч гривень за 100 Вт, що дозволяє живити малопотужні пристрої на кшталт павербанків, комп'ютерів або підключення до інтернету. Проте вища потужність коштуватиме значно дорожче.

Сонячна електростанція / фото: Pinterest
Сонячна електростанція / фото: Pinterest

"Ціна не відрізнятиметься від ціни обладнання для приватного будинку у випадку, якщо є бажання забезпечити повне енергоспоживання від ВДЕ і є достатня площа для встановлення панелей. Втім, остаточне рішення завжди залежатиме від індивідуальних потреб та локації", – пишуть автори.

Варто зазначити, що остаточне рішення про вибір обладнання та його встановлення завжди залежить від індивідуальних потреб та умов розташування.

А ми нагадуємо, мешканці багатоповерхівок готуються до суворіших відключень світла: які рішення знаходять

Раніше наш портал повідомляв, що електроенергії стане ще менше: українців закликали готуватися

Читайте також: українців заохочують встановлювати вітрові електростанції: як це зробити