Нещодавно Міністерство соціальної політики України запропонувало зміни до порядку повідомлення податкової про прийняття працівників на роботу. Цього разу мова йде про хатніх працівників – прибиральниць, нянь, садівників тощо.

Про це стало відомо з проекту постанови Кабінету Міністрів, опублікованого на сайті Федерації профспілок України для обговорення.

Цей документ розроблено у відповідь на закон, який набрав чинності 25 квітня 2024 року і регулює працевлаштування домашніх працівників. Згідно з новим законодавством, всі, хто наймає таких працівників, мають повідомляти про це податкову за спеціальною формою.

Прибиральниця, фото YouTube
Прибиральниця, фото YouTube

У пояснювальній записці до проекту зазначається, що новий закон додав до Кодексу законів про працю України окрему главу про домашніх працівників. Ця глава визначає, хто такі домашні працівники, які в них права та обов'язки, а також що має бути вказано в трудовому договорі.

Популярні новини зараз
Кабмін ухвалив важливе рішення щодо пенсій українців: що буде з виплатами ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар Дешевше і легше погасити борг: що буде з тими, хто завзято ігнорує комунальні платіжки В Україні більше не вимикатимуть світло в деяких регіонах
Показати ще

Коли ми наймаємо домашнього працівника, укладається трудовий договір. Це основний документ, який засвідчує наші трудові відносини, визначає права та обов'язки обох сторін, а також є підставою для офіційного працевлаштування працівника після повідомлення податкової.

Податковий Кодекс
Податковий Кодекс

Ці зміни мають на меті зробити домашню працю більш прозорою і контрольованою, а також захистити права працівників. Легалізація таких трудових відносин допоможе підвищити соціальну захищеність працівників і спростити процес оподаткування для роботодавців.

Таким чином, якщо у вас працюють домашні працівники, незабаром вам доведеться повідомляти про це податкову.

Нагадаємо, Усі гроші на платіжки: українцям повідомили про плани підвищити ще один тариф

Раніше ми розповідали, що Податковій дали "добро": які дані про рахунки отримає служба

Також, Лікарняний у розмірі 100% від зарплати: кому належать такі привілеї