Українські пенсіонери не можуть похвалитися високими виплатами, але декому легше виживати за рахунок надбавок до пенсії. Зокрема, літні громадяни можуть отримувати доплату через погіршений стан здоров'я. Про це йдеться у матеріалах Пенсійного Фонду України.

Надбавка через погіршення здоров'я призначається лише за умови, що пенсіонер підпадає під певний перелік вимог. Перше з них – вік. Особа має бути старшою за 80 років.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Крім того, потрібно відповідати критеріям:

  • проживати на самоті;
  • отримувати пенсію за віком;
  • потребувати стороннього догляду;
  • не мати близьких родичів, які могли б забезпечити догляд.

Люди в ПФУ. Фото: pfu.gov.ua
Люди в ПФУ. Фото: pfu.gov.ua

Популярні новини зараз
Жінок не випускатимуть за кордон? Кому з українок потрібно терміново прийти до ТЦК Власників банківських карток "візьмуть на олівець" – будуть відстежувати усі транзакції У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло Без світла по 20 годин: мешканцям багатоповерхівок радять підготуватися до суворої зими
Показати ще

Деякі надбавки до пенсії призначаються автоматично, але у разі цієї доплати - потрібно звернутися до ПФУ. Пенсіонер зобов'язаний подати відповідну заяву, а також надати документи, які підтвердять проблеми зі здоров'ям та необхідність догляду.

Розмір надбавки через погіршення здоров'я становить 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. 2024 року це 944 гривні. Ця сума виплачується разом з основною пенсією.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, крім тебе – ніхто не вирішить: чи можна українцям сплачувати добровільні внески, перебуваючи за кордоном.

Також наш портал інформував, що влітку українці можуть втратити законні пенсії: список документів, які важливо показати у ПФУ.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні прості громадяни отримають підвищену субсидію: кому допоможуть грошима в першу чергу.