В Україні через проблеми з електрикою та падіння курсу гривні споживачі можуть побачити підвищення цін на продукти харчування. Хліб, цукор та швидкопсувні товари стануть дорожчими, а супермаркети скоротять свій асортимент.
Проблеми з електропостачанням і інші фактори призведуть до подорожчання основних товарів у мережах АТБ, Auchan, Varus та Fozzy Group.

електропостачання
електропостачання

В Auchan хліб і цукор стають дорожчими через зупинку виробництв, що чекають на стабілізацію ситуації з електрикою. Varus та Fozzy Group поки не піднімають ціни, але скорочують асортимент швидкопсувних товарів і мають труднощі з постачанням від малих підприємств, що не мають генераторів.

Молочна галузь найбільше страждає від відключень світла, оскільки молочні продукти потребують постійного охолодження. За словами голови ради директорів "Союзу молочних підприємств України" Вадима Чагаровського, використання генераторів збільшить вартість молочних продуктів на 10% спочатку, а до осені – на 25-30%.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube
Молочні продукти. Фото: скрін youtube

Хліб також подорожчає, і на його ціну впливають не лише проблеми з електрикою, а й нестача працівників та зростання вартості зерна. За підрахунками Forbes, перебої з електропостачанням можуть підняти ціни на бакалійні товари на 5-15%, а на молочні продукти – на 30%.

Популярні новини зараз
У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК Ощадбанк приготував оновлення для клієнтів: не поспішайте перевипускати картки Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці
Показати ще

Ситуація з електропостачанням в Україні ускладнилася після масованої атаки. Відключення електрики триватимуть з 00:00 до 06:00 та з 13:00 до 23:00. Якщо б Україна повернула ЗАЕС до енергосистеми, відключення майже не знадобилися б, але без станції українці будуть дотримуватися графіків відключення світла ще дві зими.

Взимку дефіцит електроенергії може досягати 35%, і українці можуть мати світло лише 5-6 годин на день. У найгіршому випадку світла та тепла не буде до 20 годин на добу.

Мешканці Києва стикаються з серйозними проблемами з електропостачанням. Вночі вулиці часто темніють, а генератори працюють безперервно.

До зими в Україні планують відновити 200-250 МВт генерації з необхідних 3,5 ГВт. Це швидкі темпи, але все ще недостатні для покриття дефіциту.

Нагадаємо, відключень може стати більше: в "Укренерго" попередили всіх споживачів

Раніше ми писали про те, що полиці в магазинах спорожніють? Чому хліб може стати дефіцитним продуктом

Вам буде цікаво дізнатися українців закликають відмовитися від скла, пластику та упаковок: світла буде більше