Ринкова вартість електроенергії в Україні близько 7-8 гривень за кіловат. Держава покриває різницю між тарифом для населення та реальною вартістю з бюджету. Про це в ефірі телемарафону заявив глава уряду Денис Шмигаль.

Тариф 4,32 гривні за кіловат встановили виходячи з найдешевшої собівартості "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Навіть підвищення до такого рівня не покриває ринкової вартості електричної енергії, яка становить приблизно 7-8 гривень.

Тарифи на електрику, скріншот: YouTube
Тарифи на електрику, скріншот: YouTube

Денис Шмигаль зазначив, що зараз побутові споживачі користуються світлом за найнижчою ціною, яку можна було встановити.

"І це найнижча собівартість найдешевшої електроенергії, яка є у нас у державі, і яка сьогодні доступна", - заявив чиновник.

Популярні новини зараз
Перекази між картами будуть обмежені: вже готується рішення Українцям пояснили, навіщо світло вимикають уночі, коли всі сплять Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар
Показати ще

Лічильник світла, скріншот: YouTube
Лічильник світла, скріншот: YouTube

За словами прем'єр-міністра, різницю між ринковою ціною та "пільговою" для населення покривають із бюджету. Державі обходиться ця стаття витрат приблизно у 90 мільярдів гривень.

Шмигаль додав, що тариф 4,32 гривні за кіловат зафіксовано лише на один рік, а значить не виключено, що у 2025 році на українців чекає нова, більш висока ціна на електричну енергію.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що електроенергія – лише початок: в Україні може подорожчати ще й газ.

Також наш портал інформував, у нас відключають тричі на день, а у сусідів – завжди "горить": у Yasno назвали причину несправедливості.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, українцям доведеться частіше сидіти без світла: як заощаджувати електрику з бойлером у квартирі.