Українська компанія "Укренерго", яка відповідає за передачу електроенергії, заявила, що не очікує блекауту в країні. Блекаут - це серйозна аварія в енергосистемі, коли порушується баланс між виробництвом і споживанням електроенергії, і компанія "Укренерго" втрачає контроль над системою.

В "Укренерго" підкреслили, що блекаут не слід плутати з контрольованими відключеннями електроенергії, які застосовують для балансування системи при дефіциті енергії.

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

"Укренерго" наразі не прогнозує можливості такої системної аварії в Україні або в її окремих регіонах. Проте це не враховує можливі масовані обстріли з боку росії.

Україна вже переживала блекаут у листопаді 2022 року через російські ракетні удари. Тоді від електромережі відключилися кілька АЕС, а в багатьох містах зникло світло, вода, опалення, мобільний зв'язок та Інтернет. Проте енергетики швидко відновили понад 70% потреб електроенергії.

Світло у вікнах багатоповерхівки / фото: Pinterest
Світло у вікнах багатоповерхівки / фото: Pinterest

Популярні новини зараз
Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача Енергетики проводять рейди по домівках споживачів: кому загрожують серйозні проблеми Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів
Показати ще

З 2022 по 2023 рік українська енергосистема зазнала численних ракетних та дронових атак. У березні 2024 року почалася нова хвиля атак, що призвело до втрати значної частини генерації.

У квітні 2024 року міністр енергетики України Герман Галущенко запевнив, що тотального блекауту в країні не буде, незважаючи на продовження атак.

Нагадаємо, втомлені та злі українці збунтувалися через "світлове шоу" в столиці вночі: YASNO спробували виправдатися

Раніше ми писали про те, що відключення електроенергії: українцям нагадали, що може бути набагато гірше

Крім того, Знай.ua повідомляв, Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут