Щороку від хвороб, пов'язаних із тютюном, помирають понад 100 тисяч людей. Підвищення акцизів на тютюн допомагає боротися з цією проблемою, заявила Лада Булах, членкиня комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

За даними Світового банку, навіть невелике підвищення ціни на сигарети на 10% може знизити рівень споживання тютюнової продукції на 6-8%, особливо у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, до яких належить і Україна.

Викладка цигарок, фото: dniprograd.org
Викладка цигарок, фото: dniprograd.org

В умовах необхідності захисту дітей та молоді від тютюнової епідемії та додаткового наповнення держбюджету це може бути виграшною стратегією для України, каже Булах. Підвищення акцизів може також посилити інтеграцію країни з Європейським Союзом.

Проте уряд не врахував можливості додаткового підвищення акцизу на тютюнові вироби при розробці закону про держбюджет.

Популярні новини зараз
Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть Готуйте мішки для грошей та відкривайте валютні рахунки: на кого із знаків Зодіаку зваляться шалені гроші ще до кінця року Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Натомість пропонується підвищення акцизу на тютюн до рівня, близького до середнього в країнах ЄС, що критикується як необґрунтоване і на користь тютюнової індустрії.

Україні варто серйозно розглянути питання щодо підвищення акцизів на тютюнові вироби до 120 євро вже найближчими роками .

Паління цигарок, скріншот: YouTube
Паління цигарок, скріншот: YouTube

Лада зі своїми колегами представили альтернативний законопроект 11090-3, який, на їхній погляд, вигідніший для України з кількох причин:

  • По-перше, ухвалення цього законопроекту принесе додаткові доходи до державного бюджету на суму 58 мільярдів гривень.
  • По-друге, утримання політики гармонізованих акцизів на тютюнові вироби є важливим для захисту молоді від вживання тютюну.

Однак пропозиція про податкову преференцію 20% для тютюнових виробів для нагріву, з погляду Лади, не обґрунтована. Немає наукових доказів, що такі вироби менш шкідливі, ніж традиційні сигарети.

Міжнародні організації, включаючи Всесвітню організацію охорони здоров'я, наполягають на однаковому оподаткуванні всіх тютюнових виробів.

Крім того, враховуючи плани Європейської Комісії щодо перегляду мінімальних акцизів на тютюн, запропоноване у законопроекті підвищення акцизів до рівня 120 євро допоможе Україні гармонізувати свою політику з вимогами ЄС та готуватися до нових стандартів.

Нагадаємо, 5,5 грн - на один літр: в Україні зібралися поетапно підвищувати вартість солярки, бензину та газу

Раніше ми писали про те, що величаються витрати: уряд готує подорожчання спиртних напоїв, тютюну та пального

Крім того, Знай.ua повідомляв, що важливі ліки подорожчали: старим варто берегти запаси.