Для всіх наших дорогих та шанованих читачів є дуже важлива інформація. Справа в тому, що з приходом літа життя багатьох українців зміниться. Важливо розуміти, які саме на нас чекають зміни з 1 червня. Так, відомо, що у червні 2024 року продовжать виплати ВПО тим, кому допомогу призначено автоматично і хто писав заяву на продовження виплат.

Також у червні переселенці почнуть отримувати новий вид допомоги – субсидію на оренду житла.

Давайте разом дізнаємося, які ще зміни чекають на українців у перший літній місяць.

Виплати ВПО, фото: Facebook
Виплати ВПО, фото: Facebook

Що буде з виплатами ВПО у червні

У червні продовжать виплати ВПО тим, кому допомогу призначено автоматично, і тим, кому прийняли заявку на продовження виплат.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Нагадаємо, що з 1-го березня 2024 року для тих ВПО, які отримували допомогу протягом року чи двох, її було продовжено ще на 6 місяців, з урахуванням низки особливостей. Зокрема, насамперед допомога перепризначалася людям, які не можуть працювати, доглядають дітей, тяжко хворих, осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи.

Тому частини ВПО виплати були продовжені автоматично, а ще частина — мала подати відповідні заяви до органів соціального захисту населення чи ЦПАУ. Подати заяву на перепризначення виплат можна було до 30 квітня.

Соціальна допомога, фото: to4ka.fun
Соціальна допомога, фото: to4ka.fun

Допомога для громадян, які проживають в Україні та мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

— для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 грн;

- для інших осіб - 2000 грн.

Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

З червня ВПО отримуватимуть новий вид допомоги

У червні 2024 року внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть отримати новий вид допомоги від держави - субсидію на оренду житла.

Особливість субсидії — те, що її розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні чи місті країни. Адже ціна на оренду у Києві, Миколаєві, Закарпатті чи у невеликому населеному пункті суттєво відрізняється. Отже, субсидія на оренду враховуватиме різницю у вартості житла.

Крім того, розмір субсидії залежатиме:

- від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло;

- від доходів домогосподарства та його здатності оплачувати рахунки за оренду самостійно (що нижчими будуть доходи, то вищий відсоток вартості оренди покриватиме субсидія).

Переселенці платитимуть за оренду не більше 20-30% сімейного доходу, а решта фінансуватиме держава. У формулу розрахунку субсидії закладуть 13,5 кв. м житлоплощі на кожного члена домогосподарства плюс загальну площу для всіх.

У червні люди, які повторно евакуюються із Харківщини, мають право на виплати ВПО

Особи, які виїжджають із небезпечних районів Харківської області, у червні можуть відновити статус внутрішньо переміщених осіб та оформити виплати. Йдеться про тих громадян, які включені до списків евакуйованих, які складають місцеву владу.

Для включення до цього списку особи, які самостійно виїхали з населених пунктів Харківської області, де оголошено обов'язкову евакуацію, можуть звертатися до Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА за телефоном гарячої лінії: (066) 283-41-43.

Для оновлення статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися до ЦНАПу або управління соціального захисту населення у приймаючих громадах.

У червні у додатку Дія можна оформити довідку ВПО та грошову допомогу одразу на всю сім'ю в одній заяві.

Раніше в Дії можна було оформити довідку переселенця та виплати лише на себе та дитину. Зараз через програму можна подати заяву на всіх членів сім'ї, які залишили будинок через війну разом з вами.

Крім того, можна оформити виплати на дітей, які народилися після переміщення.

Соціальна допомога, скріншот: YouTube
Соціальна допомога, скріншот: YouTube

Міжнародна грошова допомога ВПО у червні

ВПО та постраждалі від військових дій можуть отримати грошову допомогу у рамках проекту Консорціуму Реагування у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській та Харківській областях.

Сума допомоги складає 3600 грн на особу на місяць і покриває тримісячний період. Тобто, загальна сума допомоги на кожного члена сім'ї становить 10 800 грн.

Грошова допомога виплачуватиметься одночасно відразу за три місяці кожному члену домогосподарства окремо на його банківський рахунок, наданий під час реєстрації.

Нагадаємо, Нацбанк обмежить перекази між картками: як це вплине на гаманці українців.

Раніше повідомлялося, пенсіонерам готують солідну доплату: хто і скільки отримає.

Також, цей стаж не зарахується: як не втратити року при отриманні пенсії.