Підвищення акцизів на пальне очікується на початку липня. Але всупереч побоюванням, вартість щоденного харчування українців не збільшиться. Про це повідомив економіст Олег Пендзин в ефірі телеканалу Київ.

Однією з ключових причин такої заяви є те, що пальне використовується переважно в момент збору продуктів з полів. За словами експерта, майже усе пальне, яке використовується в цій галузі, імпортується з-за кордону. Отже, коли ціна на світовому ринку на нафту зменшується, це призводить до зниження вартості пального, що імпортується. Таким чином, підвищення акцизів не вплине на ціни на продукти харчування, оскільки основна частина витрат на пальне припадає на момент їхнього збирання.

Подорожчання пального. Фото з відкритих джерел

Щодо очікуваного підвищення акцизів з 1 липня, економісти прогнозують невелике підвищення на 1,5 гривні за літр. Проте це підвищення не відчують споживачі на своєму щоденному харчуванні.

Тим не менш, хоча підвищення цін на продукти харчування не відбудеться через підняття акцизів на пальне, існують інші фактори, які можуть вплинути на зростання цін. Споживачі можуть відчути їхні наслідки вже в вересні.

Популярні новини зараз
Перекази між картами будуть обмежені: вже готується рішення Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих
Показати ще

Отже, підвищення акцизів на пальне залишить ціни на продукти харчування стабільними, але варто бути уважними до інших можливих факторів, які можуть вплинути на вартість їжі в майбутньому.

Нагадаємо, Не лише світло, а й розваги дорожчають: що вдарить по кишені українців

Раніше ми розповідали, що Ціновий переворот у супермаркетах: зелена цибуля, часник і гриби стали доступнішими

Також вас може зацікавити: Починати ранок доведеться з чаю: як змінилися ціни на каву, вершки та цукор