У період активних бойових дій та критичної нестачі електроенергії питання справедливого розподілу навантаження на енергосистему стає дуже гострим.

Особливо гостро ця проблема відчувається у Києві, де тривалість відключень світла може досягати 12 годин на добу. Такі суворі графіки викликають обурення серед киян, адже в інших обласних центрах відключення значно коротші – 4-5 годин.

Тарифи на електроенергію, енергетика / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію, енергетика / фото: Pixabay

Мешканці столиці наголошують на необхідності рівномірного розподілу обмежень на електрику для всіх міст. Для газифікованих будинків це не критично, проте для багатоповерхівок, де все працює на електриці, відключення стають справжнім випробуванням – зупиняється водопостачання, каналізація, неможливо приготувати їжу.

Крім того, кияни скаржаться на нерівномірність відключень світла навіть у межах міста – одні будинки можуть залишатися зі світлом, тоді як інші постійно перебувають у темряві. Такі "дивні" випадки спостерігалися ще під час масштабних ракетних обстрілів наприкінці 2022 та на початку 2023 року і пояснювалися особливостями енергосистеми.

Популярні новини зараз
Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90% Головне за 16 червня: супермаркети не приймають купюри, друге подорожчання електроенергії та блокування карток українців "Київводоканал" дав споживачам кілька тижнів: якщо встановлено лічильник, зробіть це
Показати ще

Прем'єр-міністр України Денис Шмігаль доручив розробити проект урядової постанови щодо справедливих графіків відключень споживачів та перелік критично важливих об'єктів, які отримують електрику у пріоритетному порядку.

Тарифи на електроенергію Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію Фото: скрін youtube

За словами експертів, певні перекоси у роботі обленерго, на жаль, мали місце і раніше через вплив впливових осіб, які домагалися, щоб їхні будинки чи об'єкти не відключалися. Можливо, саме це і пояснює випадки "недоторканих" будинків, які завжди залишаються зі світлом на тлі інших.

Нагадаємо, як підготуватися до вимкнень електроенергії

Як повідомляв "Знай.ua", ви хотіли дізнатися, чи продає Україна електроенергію? Ось де шукати відповіді

Знай.ua писав, українцям належить платити більше за світло, ніж здається: "Потрібно 6-7 тисяч гривень..."