Українські сонячні електростанції (СЕС) у сонячну погоду виробляють близько третини необхідної країні електроенергії. Про це повідомив аналітик компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Завдяки цьому вдень не відбуваються відключення електрики для побутових і промислових споживачів, навіть за високого попиту. Однак увечері, коли сонце сідає, сонячні електростанції перестають виробляти електроенергію, а споживання зростає до свого другого денного піку.

Українці без світла, фото: Facebook
Українці без світла, фото: Facebook

Тоді гідроелектростанції (ГЕС), гідроакумулюючі станції (ГАЕС) і теплові електростанції (ТЕС) працюють на повну потужність. Через значні пошкодження електрогенеруючих потужностей України цього може бути недостатньо для задоволення попиту на електроенергію.

Іноді навіть імпорт електрики з сусідніх країн не допомагає повністю закрити потребу, тому ввечері все одно трапляються часткові відключення.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Електроенергетика, фото: lexinform.com.ua
Електроенергетика, фото: lexinform.com.ua

Паращій наголошує, що сонячна генерація сильно залежить від погоди. Наприклад, хмарність значно зменшує вироблення електроенергії. У спекотні похмурі дні, коли всі вмикають кондиціонери, а сонячні електростанції виробляють мало електроенергії, можливий дефіцит навіть вдень.

Якщо вдень не вдасться зберегти достатньо енергії на ГАЕС, то ввечері виникнуть проблеми з її постачанням. Паращій прогнозує, що восени та взимку ситуація може трохи покращитися, оскільки генерація пройде сезон ремонтів, частково відновиться після пошкоджень і збільшить потужність. Але все ж варто готуватися до труднощів і використовувати електроенергію відповідально.

Нагадаємо, гаманці боржників сильно постраждають: енергетики попередили всіх, хто не платить за світло

Вам буде цікаво дізнатися не лише відключення, а й штраф: енергетики можуть завітати до боржників разом із поліцією