З 1 червня в Україні планують запровадити нові граничні тарифи на електроенергію для бізнесу. Це в свою чергу може позначитися вартості продуктів, зокрема хліба.

Яких змін чекати, розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко в інтерв'ю telegraf.

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

При формуванні кінцевої вартості хліба враховуються багато чинників, зокрема витрати на електроенергію. Проте вагоміше значення має вартість саме газу.

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30% Вибачте, банк безсилий: у клієнтів "Привату" зникають з карт останні гроші
Показати ще

Так, електроенергія займає близько 2% від собівартості хліба, тобто подорожчання якщо і буде, то незначним.

"Електрика займає меншу частину собівартості: хліб в основному випікається в печах, які працюють на природному газі. Електрика займає в цілому до 2% собівартості хліба. Здорожчання може бути відповідним", - каже експерт.

Хліб у супермаркеті. Фото: скрін youtube
Хліб у супермаркеті. Фото: скрін youtube

Водночас Юрій Дученко заявив, що суттєво на вартість хліба можуть вплинути відключення електроенергії. Виробники часто змушені працювати "на генераторах", а вартість такої електрики в 3-4 рази дорожча від чинних тарифів.

Якщо ситуація в енергосистемі не поліпшиться і галузі доведеться самостійно забезпечувати себе електроенергією, це неминуче позначиться на кінцевій вартості продукту.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, подорожчання електроенергії завдасть подвійного удару: про доступні продукти доведеться забути.

Також наш портал інформував, крупи та макарони за новими цінами: чи вдасться хоч трохи заощадити.

Крім того, ми писали, подорожчало майже все: які продукти стають не по кишені для українців.