Останні новини про продукти харчування в Україні спричиняють напругу. З одного боку, ціни на такі продукти, як гречка, знижуються майже вдвічі, з іншого ситуація на ринку продовжує залишатися нестабільною.

Експерт у галузі сільського господарства Лариса Гук каже, що хоча ціни на продукти зростають, ситуація з харчуванням у країні поки що не критична. Гречка, яйця та інші продукти ще доступні, незважаючи на зміни в цінах.

Особливу увагу вона приділяє яйцям, ціни на які залишаються стабільними завдяки збільшенню пропозиції від виробників та нових учасників на ринку.

Фахівці прогнозують, що ціни на яйця не повинні влітку сильно зрости: "Поки що орієнтир – 25-30 грн за десяток".

Яйця, фото pxhere
Яйця, фото pxhere

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Щодо капусти, то ми бачимо падіння цін, викликане кількома факторами. Збільшення кількості овочівників, дешевші корми для тварин та падіння світових цін на овочі призвели до достатку на ринку і, як наслідок, до зниження цін на капусту.

Ціни на моркву піднялися значно. Якщо раніше морква коштувала близько 10-12 гривень за кілограм, то зараз ціна становить уже 12-15 гривень за кілограм.

Буряк також подорожчав і тепер продається по 18 гривень за кілограм, а миті буряки можуть коштувати 33 гривні за кілограм.

овочі
овочі

Ціни на цибулю теж зросли, хоча порівняно з минулим роком вона все ще коштує на 64% дешевше. Молоду цибулю можна придбати по 100 гривень за кілограм або купити її по 16 гривень за кілограм.

Взимку ціни на картопля були дуже високими, але зараз з появою імпорту ціни стали більш прийнятними та становлять від 10 до 35 гривень за кілограм, залежно від сорту та місця покупки.

Томати, як і інші овочі, також подорожчали, але асортимент їх варіюється від 70 до 500 гривень за кілограм, залежно від сорту та походження.

Ціни на м'ясо, фото: fakty.com.ua
Ціни на м'ясо, фото: fakty.com.ua

Ціни на м'ясо та молочні продукти також піднялися. Середня ціна на м'ясо становить близько 200 гривень за кілограм, а вершкове масло продається по 80–100 гривень за пачку. Деякі види ковбаси можуть коштувати до 600–700 гривень за кілограм.

Ситуація з молоком також викликає певні тривоги. Дефіцит якісної сировини призвів до збільшення цін на молочні продукти, і зараз ціна за пакет молока становить близько 30 гривень за літр.

Загалом, продовольство у першому кварталі 2024 року зросло в ціні на 2,1%, і, незважаючи на деякі збільшення, деякі продукти залишаються відносно доступними, тоді як інші стають дедалі дорожчими.

Раніше ми писали про те, що ви не можете схуднути через мікропаразити: маса тіла буде стрімко зростати і спорт не допоможе