Війна змусила багатьох українців залишити свої домівки та шукати притулок в інших куточках України. Неодноразово змінюючі місце перебування, ВПО мають право на допомогу від держави. З 1 березня 2024 року виплати були продовжено для більшості отримувачів, що належать до найбільш вразливих категорій. Розповідаємо, коли переселенці можуть повторно звернутись за виплатами.

Законодавчі зміни, внесені наприкінці 2023 року до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, розширили їхні права, забезпечивши можливість повторно звернутися за допомогою у певних ситуаціях. Наразі існують три основні сценарії, коли ВПО мають право на повторне звернення за допомогою після того, як відмовились від виплати, були зняті з обліку і повернулися додому, але змушені були знову тікати:

  • З території, де було оголошено обов’язкову евакуацію після 1 серпня 2023 року і особу примусово евакуювали.
  • З території, де тривають бойові дії або з тимчасово окупованої Російською Федерацією після 1 грудня 2023 року.
  • Якщо після повернення додому житло ВПО було знищено або пошкоджено до ступеня непридатності для проживання, і вони знову опинилися безпритульними, вони також можуть скористатися правом на повторне звернення за допомогою.

Але ці винятки не стосуються повернення на ТОТ.

переселенка з дитиною
переселенка з дитиною

З 1 березня 2024 року у Порядку надання допомоги ВПО відбулися зміни, які розширили категорії осіб, які мають право на допомогу з 1 березня ще на півроку. Навіть якщо ВПО відмовилися від допомоги чи були зняті з обліку, після повернення на своє місце проживання вони можуть знову звернутися за допомогою протягом наступних 6 місяців.

Популярні новини зараз
Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес
Показати ще

Однак важливою умовою отримання допомоги є оформлення довідки ВПО, що проводиться тільки офлайн для тих, хто звертається повторно.

Необхідно пам’ятати, що повторна виплата допомоги у випадках, зазначених вище, не призначається автоматично. Це залежить від відповідності майновим критеріїям, а також належності до категорій осіб, які потребують особливої підтримки (таких як пенсіонери, особи з інвалідністю, сім’ї з дітьми до 18 років тощо).

У разі звернення за виплатами після повернення з-за кордону або після зняття депозиту, існує обмежений період часу, коли переселенці можуть звернутися за виплатами:

  • Після повернення з-за кордону звернення за виплатами можливе не раніше, ніж через 15 робочих днів.
  • ВПО мають право на звернення за виплатами не раніше, ніж через 3 місяці з моменту зняття депозиту.

При вирішенні питання про призначення чи продовження допомоги на проживання ВПО до уваги береться сукупний дохід та майновий стан сім’ї, разом з іншими факторами.

Нагадаємо, Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Раніше ми розповідали про Виплати на дітей під час війни: українцям розповіли про важливі зміни