Промислові трансжири, які часто знаходяться у оброблених продуктах, можуть стати серйозною загрозою для серця, мозку та загального стану здоров'я. Згідно з дослідженням ВООЗ в Україні, до 30% продуктів, що перевірялися, містять трансжири у кількості, що перевищує допустимі норми.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУ 2023 році Україна прийняла наказ Міністерства Охорони Здоров'я, який обмежує вміст трансжирів у харчових продуктах. Згідно з ним, жоден продукт не повинен містити більше 2 грамів штучних трансжирних кислот на 100 грамів загальної кількості жирів.
Проте, результати досліджень виявили, що реальна ситуація є тривожною. Це стосується не лише популярних десертів та м'ясних продуктів, а й звичайної вуличної їжі.
Вчені пов'язують споживання промислових трансжирів зі значним зростанням ризику атеросклерозу судин, інфарктів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань. Навіть більше, дослідження показали, що трансжири можуть збільшити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.
Український закон "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" вимагає, щоб у продуктах з гідрогенізованими рослинними оліями було чітко вказано це на етикетці. Якщо ви бачите "повністю гідрогенізовану" або "частково гідрогенізовану" рослинну олію серед інгредієнтів, це може бути попередженням про наявність небезпечних трансжирів у продукті.
Якщо ви натрапили на таку інформацію на етикетці продукту, варто утриматися від його купівлі та обрати безпечнішу альтернативу. Крім того, це є підставою для звернення до органу контролю - Держпродспоживслужби. Ви можете повідомити про це за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua або зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію: (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80.
Нагадаємо: Підготуйте гаманці: на українців чекає подорожчання овочів і фруктів
Раніше ми розповідали, що Українцям пропонують не ходити голодними: як отримати крупи, консерви та інші смаколики