Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсії, є дуже важлива інформація. Навіть під час війни та активних бойових дій в Україні продовжують проводити заплановані підвищення пенсійних виплат. Однак є одна категорія, яка отримає збільшені пенсії заднім числом.

У березні пройшла масштабна індексація пенсій, у квітні – перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам та підвищення українцям у віці 65 років за наявності необхідного стажу у зв'язку із зростанням мінімальної зарплати. Але саме працюючим пенсіонерам виплати перерахують заднім числом.

Про це стало відомо завдяки інформації на офіційному сайті Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

За даними ПФУ, з 1 квітня в Україні заплановано проведення перерахунку пенсій літнім особам, які працюють. Ці особи отримають надбавку за новопридбаний стаж.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

Кому з пенсіонерів зроблять перерахунок пенсій з квітня 2024 року

"З 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2024 року придбали 24 місяці страхового стажу або відпрацювали менше 24 місяців, але після призначення або попереднього перерахунку пенсії минуло два роки", - зазначили у ПФУ.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Якщо на 1 березня 2024 року придбано не менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватися з того заробітку, з урахуванням якого обчислена пенсія при її призначенні або попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховуватись, у тому числі заробіток, який отримує людина, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії.

Важливо відзначити, що показник середньої зарплати (доходу), врахований при призначенні/попередньому перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року придбано менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише придбаного страхового стажу.

Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Чому пенсії працюючим пенсіонерам перерахують лише у червні

Сам перерахунок пенсій заплановано на 1 квітня, але його буде здійснено лише тоді, коли з державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року. Зазвичай, ці звіти надходять до 10 травня.

Тому в ПФУ пояснили, що пенсіонери, які орієнтовно працюють, яким буде здійснено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат і доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня в червні.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Також у ПФУ зазначили, що сума додаткового нарахування за кожен напрацьований рік вище за норму стажу становить 23,61 грн. Проте розмір підвищення вираховується індивідуально, враховуючи час роботи особи.

Нагадаємо, біженка хотіла полікувати зуб у Британії, але дешевше було поїхати в Україну: скільки вона заощадила.

Раніше повідомлялося, які виплати можуть впливати на вашу пенсію.

Також, українцям можуть нарахувати додаткову допомогу.