Кабмін пропонує збільшувати ціни на пальне у п’ять етапів, починаючи з липня 2024 року і закінчуючи 2028 роком.

В планах уряду акциз з кожної тисячі літрів бензину має у 2024 році подорожчати на €29,1, дизпального - на €38,1, скрапленого газу - на €3,6. Після цього очікуються ще чотири етапи підвищення приблизно на ті ж суми.

Експерти вважають, що підвищення акцизу є неминучим, адже Україні потрібні кошти, щоб наповнювати державний бюджет та фінансувати оборону країни. На думку політиків, це необхідний крок, який наблизить Україну до вступу в ЄС.

"Перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Євросоюзу, що актуально з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство в ЄС", - пояснюють у Мінфіні.

У випадку, якщо закон буде ухвалено, в бюджет додатково надходитиме близько 1,6 млрд грн на місяць. З них 1,3 млрд грн - від акцизного податку, ще 292 млн грн - від податку на додану вартість.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Прийняття змін до закону в найближчі два місяці може призвести до підвищення вартості пального вже на початку липня. В першу чергу злетять ціни на автозаправках. Чи суттєво, буде залежати від запасів палива, яке трейдери завезуть із старими податками.

"Мережі в таких випадках діють класично: підвищують ціни, продаючи при цьому завезене раніше пальне. Це може тривати півтора місяця, після чого ціни стабілізуються з урахуванням нового акцизу", - кажуть в уряді.

Експерти прогнозують, що на першому етапі перегляду акцизів бензин подорожчає на 1,5 грн за л, дизельне пальне - на 1,2 грн за л, а скраплений газ - приблизно на 10 коп за л.

Ціни на пальне. Фото: Економічна правда

Нещодавно портал Знай повідомляв про Кожен літр на 10 гривень дорожче: наслідки підвищення акцизів на пальне не порадують

Раніше ми розповідали. що Доведеться ходити пішки: перевізники анонсували 30-відсоткове підвищення тарифів