Для того щоб піти на пенсію, треба набрати певну кількість років страхового стажу. В Україні цей період збільшується щороку для тих, хто хоче йти на пенсію за віком.

Але деякі українці можуть отримати ще три роки стажу, якщо у них були особисті обставини, що вплинули на роботу. Наприклад, якщо вони були у декретній відпустці.

Це стосується тих, хто доглядав за дитиною та не працював під час цього періоду. З 2004 року період декрету враховується тільки у тому випадку, якщо один з батьків отримував допомогу від держави протягом цих трьох років.

Страховий стаж, facebook.com/pfu.gov.ua
Страховий стаж, facebook.com/pfu.gov.ua

Особливо важливо, щоб ця людина не працювала ніде під час декрету. Якщо період декрету не був врахований у загальному страховому стажі, треба подати відповідні документи до Пенсійного фонду України і забезпечити їх реєстрацію на своєму страховому рахунку.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Для оформлення стажу потрібно подати наступні документи:

Витяг з трудової книжки та дані, що підтверджують відсутність підприємницької діяльності. Це допоможе підтвердити факт перебування у декретній відпустці.

Свідоцтво про народження дитини та копія паспорта чи свідоцтва про її смерть. Ці документи необхідні для підтвердження, що ви були у декреті та доглядали за дитиною.

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Якщо ваша дитина постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС, і вам можна зарахувати стаж за період догляду за нею до 12 років, потрібно буде представити такі документи:

Посвідчення про постраждалу дитину внаслідок аварії на ЧАЕС.

Докази того, що один із батьків не працював до досягнення дитиною 12-річного віку.

Заява, що мати/батько не скористалися чорнобильською пільгою за пунктом 13 статті 30 закону про соціальний захист українців, які постраждали через аварію на ЧАЕС.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua стаж чи сума внесків: у ПФУ попередили українців на рахунок пенсії

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, яку пенсію отримають українці, які взагалі не працювали