Виявляється, якщо в Україні громадянин після виходу на пенсію відпрацював не менше двох років, то має право насамперед на перерахунок пенсії за стажем. Іншими словами, до стажу "бонусом" зараховується ще два роки.

Про це стало відомо завдяки відповіді фахівцям із пенсійних питань порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області
Оформлення пенсії, фото: Facebook// ПФУ у Донецькій області

Сергій з Волинської області звернувся з таким питанням: "Я вийшов на пенсію в січні 2022 року і продовжую працювати. Індивідуальний коефіцієнт моєї зарплати для нарахування пенсії склав 1,26003. Чи можу я в 2024 році розраховувати на перерахунок моєї пенсії із зарплати, якщо середньомісячний моя зарплата за 2022-й та 2023 роки становить відповідно 17 530 та 14 112 гривень?".

Від чого залежить перерахунок?

Якщо людина після виходу на пенсію відпрацювала не менше двох років, то має право насамперед на перерахунок пенсії за стажем. Тобто до стажу додатково зараховується ще два роки. Якщо при цьому останні два роки зарплата була непоганою, робиться також і перерахунок пенсії із зарплати. Якщо ж у результаті перерахунку пенсії індивідуальний коефіцієнт зарплати зменшується, роблять лише перерахунок за стажем, а зарплату не чіпають.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Точний розрахунок можуть зробити лише у Пенсійному фонді. Для цього потрібно знати розмір вашої зарплати за кожний з останніх 24 місяців роботи та порівняти його із середньою зарплатою по країні у кожному з цих місяців.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Який період виберуть?

На сьогодні коефіцієнт вашої зарплати визначено на підставі даних про зарплату щонайменше за всі періоди роботи з липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Коефіцієнт 1,26003 означає, що протягом життя ви отримували зарплату орієнтовно на 26% більше середньої країни. Тепер потрібно дізнатися, що вигідніше: обчислювати пенсію з урахуванням зарплати за 2000-2021 роки включно чи з урахуванням зарплати за 2000-2023 роки. А для цього потрібно прорахувати коефіцієнт заробітної плати за кожний місяць за всі роки та вивести середнє значення.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Що впливає індивідуальний коефіцієнт?

Наприклад, за підсумками 2022 року середня зарплата в Україні, яка враховується для обчислення пенсії, становила 13 376,21 гривні. Якщо ви в середньому при цьому отримували протягом року 17530 гривень, то це орієнтовно на 31% більше, ніж у середньому по країні. Середній коефіцієнт заробітної плати протягом року може бути умовно 1,31055. Тобто тут ми бачимо тенденцію до покращення. У 2023 році середня зарплата по країні ще зросла, а ваша навпаки — зменшилася, що може негативно вплинути на підсумковий індивідуальний коефіцієнт.

Ще раз наголосимо, що спочатку прораховувати потрібно щомісяця окремо. За таких обставин останнє слово та точні розрахунки залишаються за Пенсійним фондом. Щоб дати точний прогноз щодо доцільності перерахунку вашої пенсії із зарплати, наведених даних нам недостатньо.

Нагадаємо, подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії.

Раніше повідомлялося, що молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію.

Також, пенсіонерам готують нове підвищення виплат.